lördag, april 23, 2016

Durban Safari med Rovos Rail

Vi har nyligen kommit tillbaka från en spännande resa med världens lyxigaste tåg, Rovos Rail, från Durban till Pretoria på deras så kallade "Durban Safari". Det blev tre dagar och två nätters underbar tågresa med flera intressanta utflykter.

Vi besökte bland annat Ardmore Ceramics, som gör världsberömda konstverk i keramik som sälj för höga belopp på många konstgallerier runt om i världen. Tjusiga Christie's klassar deras föremål som dyrbara samlarobjekt, minsann, och grundarens dotter har nyligen designat tre scarfer för Hermès. Där njöt vi också av världens godaste morotskaka!

Utanför staden Ladysmith åkte vi till Spionkop Lodge och en mycket spännande historisk guidning om slaget vid Spionkop som ägde rum i januari år 1900 och var en del av det andra boerkriget. Rent militärt innebar slaget inte någon egentlig framgång för någon av sidorna, även om ett stort antal soldater fick sätta livet till, men tre världskända historiska personer var faktiskt närvarande på samma plats vid slaget: Winston Churchill som tjugotreårig krigskorrespondent, Mahatma Gandhi som bårbärare för engelsmännen och Louis Botha som år 1910 blev den första premiärministern i unionen Sydafrika.

En av dagarna gjorde vi en klassisk tre timmar lång "game drive" i det 10 000 hektar stora viltreservatet Nambiti Private Game Reserve. I reservatet finns alla så kallade Big Five, det vill säga lejon, elefant, buffel, leopard och noshörning, men också hyenor, geparder, strutsar och många olika slags antiloper till exempel. Om man inte har möjlighet eller tid att vistas några dygn på safarilodge i Krugerparken är detta ett riktigt bra alternativ att kunna få njuta av Afrikas spännande djur i naturligt tillstånd.

Den sista dagen spenderade vi helt och hållet ombord på tåget, och kunde i lugn och ro njuta av det spännande förbipasserande landskapet, den utmärkta servicen och underbara måltider. Maten är för det mesta mycket bra, men kanske inte helt i samma höga klass som själva tåget och servicen.

Efter tågresan valde vi att stanna i Pretoria några dagar på ett lyxigt boutique hotell i gammal vacker kolonial anda. Mer om det här på bloggen om några dagar.
HÄR hittar ni tågets hemsida!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar