onsdag, juni 01, 2016

Kläder, skor, mm till behövande i Kayamandi

Samlad bild på alla uppdelade donerade kläder, skor, husgeråd, mm.
De sista dagarna innan vi flög till Sverige ägnade vi bland annat åt att sortera och dela upp allt fantastiskt som vi fått under säsongen från vänner, kåkstadsvandringsdeltagare och läsare av bloggen. Ni har generöst donerat skolmaterial, vinterkläder, sommarkläder, skor, barnkläder, husgeråd och mycket annat. Vi har samlat det hos oss under säsongen, och nu var det dags att fördela all denna hjälp till de som bäst behöver det i "vår" kåkstad Kayamandi.

I år har vi gjort ett försök att hitta "child headed families". Ja, det finns faktiskt något så hemskt som det i kåkstäderna. I en sådan familj finns alltså inga vuxna. De har kanske dött eller helt enkelt bara givit sig av och lämnat barnen åt sitt öde av någon anledning. Barnen lever helt själva och familjens överhuvud är det äldsta barnet, som kanske samtidigt försöker ta sig igenom high school på något förtvivlat sätt.

Some med god vän tar emot era donationer (Sino var i skolan)
Just en sådan familj är syskonen Sinoxolo (flicka 17 år, kallas Sino) och Someleze (pojke 16 år, kallas Some). Sino går i Grade 11 i en av Kayamandis två high schools. Some har haft det svårt i skolan, slutade i Grade 6 och är sedan dess arbetslös. Någon pappa säger de sig aldrig ha haft, och mamma beslöt sig för en tid sedan att helt sonika ge sig av tillbaka till Eastern Cape. De bor tillsammans i ett av de minsta skjul vi hittills har sett i Kayamandi - och det vill inte säga lite! En säng, en plaststol och ett pyttelitet klädskåp är hela inredningen. Ungdomarna försöker överleva på R350/månad/person som de får i socialbidrag. När jag frågade Sino vad som stod allra högst upp på hennes privata önskelista trodde jag hon skulle säga mat eller kläder. Vet ni vad hon svarade? "Extra tuition in math and physical science" - extraundervisning i matte och fysik, alltså!! Den biten är nu säkrad genom vår gode vän Rejoice som läser och forskar på hög nivå i just naturvetenskapliga ämnen på Stellenbosch Universitet. En hel del av det ni skänkt hamnade förstås hos dessa två, och vi själva stöttar dem med en hel del annat för att deras vardag ska gå ihop.
Vackra, ambitiösa Sino

Andra som fick glädje av det ni skänkt är till exempel:
- kvinnan Oniswa, i ett minimalt skjul med möbler som knappt håller ihop, som har hand om nio små dagisbarn som ser ut som trashankar allihop. Gissa om de blev överlyckliga för en del av barnkläderna!
- lilla pojken Ndalo 6 år som Björn kunde ta till ögonsjukhus för operation tack vare Fredagsgolfens sponsring av Glasögonprojektet, som lever med en mamma och syster som har nog med sina egna problem och inte orkar ta hand om honom,
- Loretta, nyligen arbetslös med fyra barn och försvunnen man, som försöker få tillvaron att gå ihop genom att baka cheese cakes och andra bakverk som hon säljer till restauranger och privatpersoner,
- kvinnan Portia, som försörjer två små flickor och sin gamla mamma på sin minimala halvtidslön som hemsamarit.

Precis ALLT ni har skänkt under säsongen har nu fått nya överlyckliga ägare!! Ett extra stort TACK vill vi rikta till vännerna Mats och Eva-Annett som genom sina kontakter i flygbranschen kunde ta med sig tre extra resväskor proppfulla med donerade kläder och skor!! Och stort och varmt tack även till alla er andra som bidragit generöst på olika sätt, t ex Anna-Karin O, Jennie S och Angelica S!!

1 kommentar:

  1. Sirkka-Liisa Bergkvist11 juni 2016 08:54

    Fantastiskt matchning av hjälpen. Tänk om Turkish Airways tillät oss att ta med typ 15 kg extra, då kunde många av oss frakta ner kläder etc. Vi försökte men nekades av Turkish...

    SvaraRadera