lördag, januari 07, 2017

Uppdatering om bränderna i Kapstaden med omnejd


Först och främst: stort TACK till alla er som hjälpte Annemarie och Eric att hitta nytt boende! Till deras stora lycka kom det in massor med erbjudanden efter vårt blogginlägg härom dagen, och de kunde snabbt flytta in i ett trevligt hus i området.
Vackra Bezweni Lodge före och efter branden
Utmattade medlemmar ur frivilliga brandkåren
Mat och dryck organiseras till brandmännen
Bränderna fortsätter dock att plåga vårt område med hjälp av den starka vind vi haft på sistone. Enligt uppgift från City of Cape Town härjades Kapstaden av hela 106 bränder den 3e januari, varav den här i Somerset West är den största. 40% av vingården Vergelegens marker ska enligt mediauppgifter blivit eldhärjade, och som ni vet brann fina Bezweni Lodge ner till grunden i tisdags. Brandmännen kämpar fortfarande hårt i hettan och vinden och Neighbourhood Watch organiserar mat, dryck och ögondroppar åt dem. Igår kväll hörde vi brandmännen berätta att de först hade lämnat området kring Vergelegen och koncentrerade insatserna på vingården Lourensfords marker istället. Men sedan vände vinden på kvällen, så det blev troligtvis en hektisk kväll och natt igen för dem. Observera att som en försiktighetsåtgärd är Lourensford Market inställd nu den kommande helgen. I förgår kväll åt vi en för övrigt utmärkt middag på fina Waterkloof Restaurant, men när vi satte oss i bilarna för hemfärd i mörkret såg vi till vår sorg att det lyste orange av elden bakom de omkringliggande bergen.

Vi sänder en önskan till högre makter om svaga vindar. Och när vi ändå är på gång önskar vi oss förstås även ett rejält regn, dock utan någon större förhoppning om att bli bönhörda mitt under den torraste sommarperioden här i Kapstaden.
Samtliga bilder: Volunteer Wildfire Services.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar