
Att grilla, eller brajja som vi säger i "svensk-kolonin" (grilla heter braai i Sydafrika), är en medborgerlig rättighet och livsnödvändighet i Sydafrika. Det skulle bli protestmarcher och ramaskri om någon skulle komma på tanken att förbjuda grillning hemma i våra egna brajjar på terrassen bara för att det är eldningsförbud i naturen, såsom man gjorde i Sverige i somras.
En bra, välkryddad boerewors (hopprullad "orm" av kryddig bondkorv) är en abolut nödvändighet. Efter önskemål kan man sedan eventuellt addera köttstycken eller bitar av kyckling. Vid grillen, förlåt brajjen, står förstås bara män eftersom kvinnor aldrig kan förstå sig på denna ädla konst. Kvinnorna får nöja sig med den enkla uppgiften att tillreda alla tillbehör som braaibroodjies, sosaties, potjie, mieliepap, skilpadjies, vetkoek, med mera. Detta låter bekant, på något vis...
HÄR hittar ni bra recept på tillbehör. Och HÄR kan ni fnissa åt den oerhört komplicerade konsten att brajja boerewors.

Efter att ha gjort oss fina därhemma, med några fräscha gin-och-tonics på handfatskanten, gav vi oss iväg till våra sydafrikanska värdar. Vi anlände punktligt på utsatt tid - och dörren öppnades av ett förvånat värdpar i badhandduk eftersom de fortfarande stod i duschen. Efter någon timme anlände övriga gäster, och efter ytterligare någon timme med fördrinkar tände man på de stora vedklamparna - som tog ungefär TRE timmar på sig (då den ena drinken avlöste den andra) att ge bra grillglöd så man kunde BÖRJA grilla maten. När maten äntligen var färdig att serveras, ungefär vid 23-tiden, var vi svenska "braai-oskulder" totalt utsvultna och berusade bortom vett och sans. Och kvällens roligaste samtalsämne hade varit att vi två anlänt på utsatt tid.
Ridå!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar