onsdag, december 05, 2018

Tips inför strömavbrotten (load shedding)

Här kommer lite användbara tips inför de schemalagda strömavbrotten.

Införskaffa pannlampor! På t ex Builder's Warehouse finns bra pannlampor att köpa. Pannlampa heter "head torch" eller "headlamp" på engelska enligt Google Translate. Vi har förstås köpt stearinljus/värmeljus att tända när det blir strömavbrott, men pannlamporna ger en suverän spotlight-belysning precis dit man tittar, och är ett perfekt komplement till den svagare grundbelysningen från ljusen. Det går till exempel alldeles utmärkt att läsa en bok med bra belysning från pannlampan, och likaså att arbeta vid datorn offline. Och belysningen följer hela tiden med in i minsta skrymsle och vrå.

Dra ut kontakterna till känslig elektronik (t ex modem/router, dator, telefoner, TV, digitaltevebox, och dylikt) innan strömmen kommer tillbaka, eftersom eventuella "spikar" när elektriciteten slås på kan orsaka skador.

Se till att ha mat hemma som kan ätas utan att behöva tillagas eller som kan tillagas på grillen, om man har en sådan hemma.

Många restauranger har numera skaffat egen generator som gör att de klarar strömavbrotten utan större problem, men det kan vara bra att kontrollera med vald restaurang i förväg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar