onsdag, december 19, 2018

PADS goes ACJ Phakade!

Charlotte i färd med att utbilda i sex och samlevnad, och att prova ut PADS-kit till de första eleverna på ACJ Phakade!
För snart fyra år sedan, på internationella kvinnodagen den 8 mars, startade vi upp PADS-projektet som vi bedriver i skolor i Kapstadens vindistrikt. HÄR kan du läsa blogginlägget om starten. Vi närmar oss nu hela 2000 flickor som hittills fått ett kit med tvättbara mensbindor och bomullstrosor med tryckknappsanordning, som räcker under cirka fem års tid och möjliggör för dessa flickor att kunna gå i skolan även under den vecka varje månad då de har sin menstruation. Det är ju allmänt känt att utbildning är nyckeln till ett bättre liv för befolkning i utvecklingsländer, och här kände vi genast att vi kunde göra skillnad. Och tack vare alla era generösa donationer kan vi fortsätta att hjälpa flickor som inte har råd att köpa vanliga menstruationsskydd, och på så sätt säkra deras skolgång.


Vårt löfte till alla våra donatorer är att vi själva, Samira och Björn, står för alla administrativa kostnader såsom frakt, lagerhållning, bankavgifter, informations- och utbildningsmaterial, etc. Det innebär 0 % i administrativa kostnader, dvs varenda donerad krona går direkt till att hjälpa flickorna.

PADS-kiten beställs hos Charlotte
Genom vännerna Inger och Stefan L har vi nu kommit i kontakt med skolan ACJ Phakade i Nomzamo, Strand i Helderberg Basin. Charlotte Goodwin är volontär på skolan och vår kontaktperson. Hon kommer från organisationen GVI, Global Vision International, som är en världsomspännande organisation som med hjälp av volontärer tar sig an lokala och globala frågor genom att genomföra utbildnings- och träningsprogram för hållbara utvecklingsprojekt.

Charlotte är nu i färd med att prova ut dessa PADS-kit på en första omgång kvinnliga elever på skolan, och vi förbereder en första order och leverans. Jätteskoj och mycket spännande, eftersom detta är vår första primary school, dvs elever upp t o m årskurs 7. I Sydafrika är det inte ovanligt att flickor börjar menstruera redan i 9-10-årsåldern och via har därför sökt oss ner i åldrarna från att tidigare bara arbetat med flickor på high school (årskurs 8-12).

Om ni vill bidra med en donation blir vi, och framför allt flickorna vi arbetar med, väldigt glada. Kanske kan det vara en alternativ julklapp för dem av er som fortfarande har lite julklappsbekymmer kvar att lösa.
PADS-kit!

PADS-projektets eget konto finns på ICA-banken:
- Kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund).
- Bankgiro 5299-9869 som är kopplat till samma konto och då är det OCR 927226821928 som gäller.


Ingen som arbetar med det här projektet tar betalt för sitt arbete. Vartenda öre går således helt oavkortat till inköp av dessa kit till flickorna.

Ett kit för en flicka (9 tvättbara bindor och 3 trosor i svart stringbag) räcker i cirka 5 år och kostar ungefär 150 svenska kronor. 

2 kommentarer:

  1. Hej Samira och Björn.
    Vi tycker ni gör ett fantastiskt jobb och önskar er en God Jul och ett Gott Nytt år. Vi bidrar gärna med 500:-
    Annica och Thomas Perlöv

    SvaraRadera
  2. Hej Annica och Thomas! Vi, och inte minst de behövande flickorna, tackar varmt för ert generösa bidrag och de uppskattande orden! Mvh, Samira & Björn

    SvaraRadera