torsdag, augusti 22, 2019

Siyanda har fått en ny chans i livet


Siyanda
Genom vårt Glasögonprojekt i kåkstaden Kayamandi kom vi i början av året i kontakt med den unga kvinnan Siyanda. Det stod tidigt klart för oss att det inte bara var synen som var hennes problem. Hennes utstående ögon, snabba puls och kraftiga skakningar vittnade om att något var allvarligt på tok med hennes sköldkörtel. Efter läkarbesök och provtagningar visade sig hennes tillstånd vara direkt livshotande. 
- Jag åker inte till Sverige utan att Siyanda har kommit under behandling, sa Björn i slutet av mars.

Tack och lov finns det många hjälpsamma sydafrikaner i vårt kontaktnät som skyndade på processen och kunde ta över när vi själva åkte till Sverige. Siyanda har nu genomgått radioaktiv behandling för att få bukt med den krånglande sköldkörteln och läkarna kan konstatera att hon nu är utom fara och blir bättre och bättre för varje dag. Men det var "i grevens tid" hon kom under behandling, säger de.

Siyandas nya, fina glasögon
Ett ytterligare komplicerande faktum var att Siyanda plötsligt inte längre var välkommen hos sina släktingar i Kayamandi utan tvingades flytta till anhöriga i Eastern Cape istället. Vi har därför behövt arrangerat resor för henne för att komma tillbaka till Stellenbosch några gånger för uppföljande läkarbesök, provtagningar och för att få glasögon utprovade.

En ung kvinna har fått en ny chans i livet och det känns underbart att ha kunnat hjälpa henne med detta. Men vi har ett problem och det är finansieringen av den hjälp hon har behövt. Kostnader för läkarbesöken, provtagningar, insatta behandlingar och bussresor tur och retur mellan Eastern Cape och Stellenbosch, mm, ligger utanför det uppdrag vi har i Glasögonprojektet och är dessutom alldeles för kostsamt för projektets budget. Därför håller vi tummarna för att ni våra trogna bloggläsare kan tänka er att hjälpa oss med finansieringen av hjälpen till Siyanda. I dagsläget uppgår kostnaderna till ungefär R11 000 (cirka 7 000 svenska kr). Dessutom kommer hon att behöva viss fortsatt ekonomisk hjälp framöver, för medicin, provtagningar och lokala läkarbesök.

Om ni kan tänka er att bidra med en slant så är bästa sättet att Swisha till 070-614 07 66.
Ett alternativ är att använda PADS-projektets konto på ICA-banken:
- ICA-banken kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund)
- Bankgiro 5299-9869 är kopplat till kontot ovan, och då är det OCR 927226821928 som gäller.
OBS! Var noga med att skriva "Siyanda" i meddelanderutan, både om ni Swishar eller sätter in på kontot!
Alla bidrag kommer att bokföras på ett separat konto för Siyandas behov.
Vi, och framför allt Siyanda, skickar er stora, varma tackkramar på förhand!

1 kommentar:

  1. Blir så glad när jag läser artikeln. Tack Bettan och Jan och Samira och Björn och alla andra som hjälper till med glasögonprojektet.

    Med Samira och Björns tillåtelse så översätter jag artikeln till engelska och skickar till district mail, de tar säkert in den och den spridningen kan ge ytterligare hjälp till projektet.

    Rolf S

    SvaraRadera