torsdag, juni 25, 2020

När kan vi resa tillbaka till Sydafrika?


Ja, det är "anyone's guess" eller tiotusenkronorsfrågan just nu.

Det spekuleras mycket i vid vilken tidpunkt det kan komma att bli möjligt att flyga till Sydafrika igen från Europa. Sydafrikas turistnäring har förstås redan tagit mycket stryk under lockdown-perioden som har varit en av de hårdaste och längsta i världen under coronapandemin. Ambitionen är förstås att kunna öppna landets gränser så tidigt som möjligt men samtidigt har smittan börjat ta fart ordentligt nu när man långsamt lättar på restriktionerna. Vi läser många artiklar om hur framför allt kåkstäderna börjar drabbas hårt nu. Det är ett faktum som inte förvånar någon eftersom det i praktiken är omöjligt att hålla någon slags social distansering när man trängs i små, enkla skjul under den kalla och regniga vintern. I kåkstäderna finns också många multisjuka med t ex HIV/aids eller tuberkolos som gör dem extra sårbara. Men å andra sidan är medelåldern inte så hög, vilket förbättrar chanserna att klara av ett insjuknande utan att bli allvarligt sjuk.

Klart är i alla fall att många vill resa till just Sydafrika så fort pandemin klingat av. Nyligen gjordes en internationell online-undersökning som mycket glädjande visade att det är just till Sydafrika de allra flesta vill resa när det blir möjligt igen. Sydafrika var det allra populäraste resmålet tätt följt av Nya Zeeland, Kanada, Costa Rica och Namibia. HÄR kan ni läsa mer om undersökningen.

Vår gissning är att Sydafrika kommer att öppna gränserna stegvis - först för den mindre grupp som har stark anknytning till landet, t ex permanent uppehållstillstånd eller annat långt visum, äger ett boende i landet eller är affärsresenär. Vid ett något senare datum tror vi det blir möjligt att åka in som turist på vanligt 90-ddagarsvisum. Men det handlar ju inte bara om att kunna resa in i landet. Det måste ju också vara möjligt och någorlunda riskfritt att röra sig ute i samhället. Förhoppningen är att vi ska kunna resa ner igen någon gång innan årsskiftet. Men i värsta fall kan det ju komma att handla om att det mesta av nästa Sydafrikasäsong faktiskt "fryser inne". Och då är det inte oss själva vi ska tycka synd om utan alla de näringsidkare som drabbas oerhört hårt av att turismen uteblir. Det kommer att handla om många livsverk som går under. Till viss del är det redan ett faktum - i Sydafrika såväl som i många andra länder i världen.

1 kommentar:

  1. Ett så härligt kort och en underbar fin Molly. Lycka till med henne.
    Vi önskar er en fortsatt fin sommar i Sverige.
    Många hälsningar Bärbel o Ingemar

    SvaraRadera