söndag, juni 14, 2020

Sydafrikas riksvapen

Den senaste tiden har vi sett Sydafrikas riksvapen i många officiella sammanhang, t ex när president Ramaphosa eller någon av ministrarna framträder med anledning av coronapandemin. Men känner ni till historien bakom riksvapnet och dess tillkomst? Vi har plöjt Wikipedia och andra källor och så här ligger det till:

Sydafrikas riksvapen fastställdes för första gången 17 september 1910. Det nuvarande vapnet togs fram 1999 för att symbolisera de konstitutinella förändringar landet genomgått sedan 1994.

På ett fält av guld syns två människofigurer vända mot varandra och med armarna höjda till ett handslag, avbildade i röd ockra i sydafrikansk hällristningsstil, omgivet av en tunn bård i röd ockra. Över skölden ligger ett svart spjut och en knobkierie (klubba) korslagda.

Ovanpå detta är en uppstigande sekreterarfågel avbildad i guld, som på bröstet bär en stiliserad protea med nio foderblad i omväxlande grönt och guld, och med nio kronblad formerade i en triangel bestående av omväxlande huvudställda trianglar i tre rader, den översta röd, de tre därpå följande gröna och guld om varandra, och de fem sista omväxlande gröna och guld med mittriangeln svart. Sekreterarfågeln kröns av en uppstigande sol med sju strålar, brutna mellan guld och orange.

Under skölden ligger ett grönt band med mottot !KE E:/XARRA //KE i silver. Språket är khoisan och betyder ungefär "skilda folk förenas". Från bandets båda ändar utgår två elefantbetar i guld, krökta inåt, vars spetsar bär sekreterarfågelns vingar. Innanför betarna flankerandes skölden av två veteax i guld.

Det nya riksvapnet togs fram genom en designtävling där tio sydafrikanska designers deltog. Tre förslag presenterades för regeringen som valde ett förslag av designern Iaan Bekker. Det vinnande förslaget togs i bruk i samband med högtidlighållandet av Freedom Day den 27 april 2000, det vill säga årsdagen av det första allmänna fria valet i Sydafrika efter det att apartheidlagarnas avskaffande 1994.

Sveriges motsvarighet är det så kallade Stora Riksvapnet som ser ut så här. Mer om det kan man läsa HÄR på Wikipedia. Sveriges riksvapen regleras i lag och får inte användas i näringsverksamhet utan tillstånd. En lustig kuriosa i detta sammanhang är att svenska sotare bär det Stora Riksvapnet förgyllt på sina bälten. Sotarna fick denna tillåtelse av Drottning Kristina efter att ett flertal sotare hjälpt till att släcka en brand på Stockholms slott på 1640-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar