onsdag, juli 22, 2020

Sydafrikas nationalsång


Oj, oj, oj - tiden försvinner när man har en söt liten hundvalp att jaga hela dagarna. Dessutom har vi förflyttat oss ut i Roslagsspenaten och njuter somriga dagar offline för det mesta. Men nu tycker vi det är hög tid för ett nytt blogginlägg.

Vi har ju tidigare avverkat Sydafrikas riksvapen och flagga och då kan det väl vara dags att även titta lite närmare på nationalsången. Den är unik på många sätt. Först och främst är den en kompromisslösning som Nelson Mandela önskade i sin strävan att ena det nya, demokratiska Sydafrika efter regimskiftet 1994. År 1997 togs så denna sång i bruk som dels består av utdrag ur den 120 år gamla sången Nkosi Sikelel' iAfrika, den tidigare nationalsången Die stem van Suid-Afrika och en ny text på engelska. Nationalsången sjungs på hela fem olika språk (de vanligaste av landets 11 officiella), nämligen:
* xhosa (första strofens två första versrader)
* zulu (första strofens två sista versrader)
* sesotho (andra strofen)
* afrikaans (tredje strofen)
* engelska (sista strofen)
Detta gör Sydafrikas nationalsång till en av de längsta i världen. Dessutom är det den enda nationalsången som inte slutar i samma tonart som den började. Den engelska tidningen The Economist har också utsett Sydafrikas nationalsång till världens vackraste. Vi är väldigt förtjusta i den melodiösa sången som vi tycker speglar det mångkulturella landet på ett fint sätt. De allra flesta sydafrikaner är väldigt stolta över sin nationalsång och sjunger högt och glatt med så fort tillfälle ges. Och det gör det ofta!

Vill man själv träna lite för att kunna sjunga med framöver så är den HÄR siten jättebra eftersom texten är lätt att höra och också visas på skärm i takt med att den sjungs.
Lycka till med träningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar