söndag, juli 26, 2020

Årlig reseförsäkringsjämförelse

Liksom tidigare år har vi nu tittat lite närmare på de försäkringsalternativ som är mest gynnsamma för oss som stannar länge i Sydafrika varje vinter. Om man inte har sydafrikansk så kallad medical aid och sakförsäkring behöver man ju se till att ha någon slags svensk försäkring för att skydda sig själv och sina tillhörigheter under vistelsen i Sydafrika.

I svensk hemförsäkring finns ett reseskydd som normalt bara räcker i 45 dagar. Moderna Försäkringar hade tidigare 60 dagar i sitt skydd men där har man nu gått ner till 45 dagar. Watercircles Caravan Club har, som vi skrivit om tidigare, hela 90 dagars ingående reseförsäkring i sin hemförsäkring. Dessvärre har vi fått höra från ett flertal av svenskarna i vår "Sydafrika-koloni" att skaderegleringen fungerar uruselt. HÄR kan ni läsa mer om deras upplevelser. Dessutom dubblerade de dagskostnaden för förlängning av reseskyddet vid förra årsskiftet till ungefär 70 kr per dag. Det lär knappast bli billigare för kommande säsong.

Vissa kredotkort erbjuder en längre reseförsäkring, bland annat Nordeas Premiumkort som har fina 90 dagar. HÄR kan ni se vad som ingår i kortets förmåner. Men då måste man vara premiumkort och bland annat ha 1 miljon kronor på konto hos banken. HÄR kan ni läsa mer om hur man blir premiekund. Det är också viktigt att jämföra vilket skydd som ingår i de olika försäkringarna. Observera dock att Nordea Premiumkort, liksom de allra flesta andra kort, tar ut olika slags avgifter för användning som betalmedel utomlands eller för uttag av kontanter.

Av hemförsäkringsbolagen som erbjuder 45 dagars reseskydd är Dina Försäkringar det bolag vi har bäst erfarenhet av. Deras skadereglering är också föredömlig på alla sätt - mycket trevligt och hjälpsamt bemötande, smidig och snabb process, fin rådgivning och generös ersättning. Dessvärre har vi inte kunnat jämföra pris på vad förlängning av reseskyddet kommer att kosta för nästa säsong eftersom försäkringsbolagen i nuläget inte får teckna några förlängningar pga coronapandemin. Man kan inte ens lägga in en simulering för att kunna lämna ut en prisuppgift.

Så för oss som har årsförfallodag på hemförsäkringen nu under sommaren blir det knepigt att fatta beslut utan att ha alla fakta på hand. Men baserat på ovan ej fullständiga info blir vår rekommendation följande:

* Har du 1 miljon tillgängligt att peta in på konto hos Nordea, och tycker villkoren känns bra på deras reseförsäkring så satsa på deras Premiumkort. Då kan du dessutom ha vilket hemförsäkringsbolag du vill.
* Om du bara kommer att vara cirka 3 månader i Sydafrika nästa säsong och vågar chansa på att inte drabbas av någon skada så kan du ju testa Watercircles Caravan Club.
* Vill du ha ett tryggt hemförsäkringsbolag med 45 dagars reseskydd som håller låga priser och gör allt för att hjälpa dig om du drabbas av någon form av skada kan vi varmt rekommendera Dina Försäkringar.

Man kan också fundera över hur länge det kommer att dröja innan försäkringsbolagen får lov att teckna förlängning av reseskyddet. Är man angelägen att komma tidigt ner till Sydafrika nästa säsong och har tänkt stanna längre än 45 dagar är ju det också något som talar för att det kan vara bra att ha mer än 45 dagars skydd redan från början.

Om ni läsare hittar andra bra reseförsäkringsalternativ vore det mycket bra om ni antingen kommenterar nedan eller skickar oss ett mail så vi kan publicera era tips här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar