måndag, augusti 09, 2021

Molly goes African - del 1


 Sedan juni förra året är vi numera tre i vår lilla familj - Björn, Samira och den lilla håriga, fyrbenta dottern Molly. Vi har länge drömt om att skaffa oss en liten hundvalp och en sådan var faktiskt utsedd i Sydafrika när vi hals över huvud fick kasta oss ut ur landet i mars förra året pga coronapandemin.

Hemma i Stockholm satt vi i limbo och sörjde över hundvalpen som aldrig hann levereras, när vi insåg att vi faktiskt skulle kunna försöka få tag i en valp i Sverige istället. Det visade sig vara lättare sagt än gjort eftersom det var fler än vi som tyckte det var en fiffig idé när man nu plötsligt var tvungen att vara hemma mer än normalt i pandemitider. Men till slut gick det vägen och den 12 juni 2020 hämtade vi äntligen vår lilla shetland sheepdogvalp. Hon har en mycket nobel stamtavla, men det imponerande kennelnamnet Windcrest Time To Dream är kanske inte något man i hastigheten hasplar ur sig när man kallar in sin hund. Men Good Golly Miss Molly så söt hon är, så Molly fick tilltalsnamnet bli!

Vi gladde oss åt att Molly redan från början var liten och nätt eftersom vi ju visste att vi skulle flyga henne till Sydafrika så småningom när vi själva skulle återvända. Men föga anade vi vilka problem vi skulle komma att stöta på. Det visade sig nämligen att Sydafrika har brittiska samväldesregler när det gäller införsel av djur. Inga djur, oavsett storlek eller vikt, får medföras i kabinen på flygplanen, oavsett flygbolagens egna regler! Om det så bara är en liten dansmus man vill ta in så måste den fraktas i bur i "cargo class" hela flygresan. Molly har visat sig ha ett alltför ömtålig psyke för att kunna resa ensam nere i lastutrymmet på det sättet, så vi fick snabbt börja smida alternativa planer istället. Vi undersökte kryssningsfartyg, men det visade sig att det endast finns ett enda fartyg i världen som tillåter hundar ombord och det är Queen Mary II som går mellan South Hampton och New York - föga intressant för oss. Lastfartyg då? Ja, de tar gärna med sig privatpassagerare - men inte hundar. Men så kom vi på att den sydafrikanska regeln ju bara gäller för samväldesländerna och dit hör ju t ex inte grannlandet Namibia. Hurra! Flygbiljetter till Windhoek med Lufthansa via Frankfurt bokades snabbt och rappt. Och därifrån hyrbil till Kapstaden. Problemet löst! Trodde vi, ja.

To be continued... 

(Alla bilder här är från den dag då vi hämtade Molly från uppfödaren, 8 veckor gammal)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar