måndag, mars 27, 2023

Otäck bilolycka!

Lotta och Gunnars bil

Vännerna Lotta och Gunnar S. har dessvärre råkat ut för en riktigt otäck bilolycka som kunde gått mycket illa men där en bra hyrbil och snabb reaktionsförmåga räddade dem från att bli alltför illa skadade. De är dock så mörbultade och ömma att de avstår från vidare golfspel, och vill hälsa till er alla med denna berättelse.

Som ni kan läsa nedan hände detta på väg R44 mellan Somerset West och Stellenbosch. Det här är en väg som är mycket olycksdrabbad, speciellt delen som är närmast Somerset West där det finns många skymda utfarter och vägkorsningar utan trafikljus. Enligt polisen är R44:an extra olycksdrabbad just på helgerna då många är lediga och en del (ofta vingårdsarbetare eller universitetsstudenter) dessvärre berusar sig på alkohol och/eller droger. Vi vill varna er alla som åker denna väg att ta det extra försiktigt.

Den påkörda bilden

Ni hade uppenbarligen änglavakt, go'vänner! Varmt tack för er berättelse som en hälsning och varning till oss alla. Hoppas ni repar er snabbt och kan lägga denna hemska händelse bakom er.

På eget initiativ vill vi tillägga att de flesta av hyrbilsbolagens försäkringsbolag har rätt att kräva internationellt körkort av utlänningar med körkort på annat språk än engelska. Det svenska, som bara har svensk text, räcker alltså inte. Enligt flera försäkringsagenter vi talat med finns det en hel del fall där förare med enbart körkort på ett främmande språk tilldömts vållandet av trafikolyckan med sin hyrbil trots att de egentligen inte var vållande. Detta på grund av att de saknat giltigt läsbart körkort, dvs internationellt körkort. Eftersom hyrbilsbolagen och polisen så gott som aldrig efterfrågar internationellt körkort är de flesta utländska hyrbilsförare omedvetna om detta krav. Skaffa internationellt körkort nästa gång ni reser till Sydafrika, med andra ord!! Det finns både ettåriga och treåriga sådana. Googla på vilka olika organisationer i Sverige som tillhandahåller dessa.

Så här skriver Lotta och Gunnar om den hemska incidenten i lördags:

Vi råkade ut för en bilolycka under lördagen den 25 mars.

Vi åkte upp och besökte några vingårdar i Paarl-området.
På vägen dit kör Gunnar och ligger i högerfilen i ca 100 km/t. I närheten av Somerbosch kör plötsligt en bil ut från vänster och rakt över vägen för att komma till andra körbanan.
En riktig panikbromsning räddade oss med någon meter från att krascha.

På vägen hem kör Lotta.
Strax norr om platsen med en massa plåtfigurer är det en lång vänsterböj med avfarten mot Stellenzicht och Lotta ligger i vänsterfilen och håller ca 80 km/t. Plötsligt kör en bil ut från avfarten rakt ut på vägen och en kollision var oundviklig. 
Vi kör rakt in i sidan på den andra bilen på förarsidan men bra bil gör att dörrarna håller emot mycket bra. Med krockkudde i dörren klarar sig föraren utan skador. Han hade konstig blick så vi är övertygade om att han var drogpåverkad. 
Polisen tog hand om honom.
Vi fångades upp av säkerhetsbältena som tack vara bältessträckare höll oss i ett fast grepp. Krockkuddarna löste ut och Lotta kände av den smällen. Jag kände inget men efteråt gjorde det fruktansvärt ont i bröstet hos både Lotta och mig av säkerhetsbältena.
Vi har fortfarande ont i brösten men inga skador. Lotta har dessutom ett rejält blåmärke som sträcker sig hela vägen där säkerhetsbältet fångade henne.
Vi känner oss rejält mörbultade och avstår därför kommande golftävlingar.
Vi är så tacksamma för bra hyrbil med bältessträckare som automatiskt drar åt bältet hårt vid en krock. Dessutom krockkuddar. Utan dessa hade vi sett ännu värre ut än vad vi gör...

Vi vill båda tacka så mycket för fantastiska golfdagar där vi fått träffa och spela tillsammans med många mycket trevliga människor.
Hälsa så hjärtligt till ALLA.
Vi återkommer gärna...

Många kramar
Lotta o Gunnar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar