tisdag, april 11, 2023

Ja, vi mår bara bra!

Ett av våra FEM citronträd!

"Är allt bra med er?!? Varför publicerade ni ingen påskhälsning?"

Fina spetspaprikor

Några av våra trogna bloggläsare har påpekat att vi missat att publicera en påskhälsning i år, och hört av sig till oss för att kolla att allt är ok. Och skam till sägandes måste vi erkänna att vi insåg det först idag, att vi totalt glömt bort att publicera en påskhälsning. Vi har dessvärre ingen bra ursäkt. Eller kanske ska vi säga dessbättre - att ingen blivit allvarligt sjuk, eller så. Det har helt enkelt bara varit LIVET som kommit emellan. Och det har det gjort ganska ofta på sistone. Vi har varit dåliga på att hålla publiceringstakten uppe under de senaste månaderna. Härliga långpromenader med Molly, ett hektiskt aktivitets- och nöjesliv och pyssel och stök i vårt nya hus och trädgård har fyllt våra dagar med trevligheter.

När vi köpte huset var trädgården helt övervuxen, och det har tagit lång tid och mycket möda att tillsammans med vår duktiga och urstarka trädgårdskille Bongani rensa upp och gräva fram. Bland annat har vi hittat en hel del fina rosor lite här och var, som fått omvårdnad och plats att frodas på.

Just nu är det sensommarens skörd som ska bärgas i trädgården. Våra fem citronträd och två limeträd är helt överfulla av frukt som håller på att mogna. Det ser ut att bli en lika stor skörd som i våras, så vi lär få gå runt till alla vi känner i Helderberg Village med kassar med frukt. Plantorna med haricots verts fortsätter att ge fin skörd, och en ny omgång av den gula spetspaprikan håller på ett mogna. 

Egna krukodlade haricots verts

Det är också få saker som går upp emot att gå ut i trädgården och klippa lite färska örter till matlagningen. Vi har planterat gräslök, persilja, rosmarin, oregano, fänkål och basilika, där flera ger fina skördar året om i det här klimatet. Lite timjan, salvia och koriander är också på gång. Ganska nytt i trädgården är tre snabbt växande passionsfruktsplantor som klättrar som galningar på det låga staketet mot närmaste grannen och håller på att ge ett fint (och gott!) insynsskydd. 

Med andra ord - vi hoppas ni alla har haft en riktigt fin påsk var ni än befinner er. Själva bjöd vi ett gäng sydafrikanska vänner på gravlaxmiddag, ett modigt och tämligen exotiskt tilltag som blev en succé, tack och lov. En av våra vänner insisterade på att gravlax är en fisksort, och blev mäkta förvånad när vi redde ut begreppet och ordagrant översatte gravlax till engelska "marinated salmon".

Vi hann också med att inmundiga en traditionell och vällagad sydafrikansk påskbuffé uppe i vårt fina klubbhus. Den nya personalen, med en suverän köksmästare från tjusiga Erinvale i spetsen, hade verkligen lagt ner stor möda på att åstadkomma en riktigt läcker måltid. Vi började traditionsenligt med "pumpkin soup" med lite doft av curry, för att sedan fortsätta med lammstek, skinkstek, olika potatisrätter och gratänger, flera fräscha sallader och olika såser. Till efterrätt serverades en "bread and butter pudding" och hemlagad glass (den gräddigaste och godaste vi ätit i Sydafrika!) plus påskägg och andra godsaker. Allt till det facila priset av R195 pp, dvs ca 111 kr!

Ganska nyligen var det ju också första april. Björn fick en rolig idé och hjälpte ledningen här på Helderberg Village att publicera ett kul aprilskämt i vårt veckoblad som skickas till alla cirka 750 hus på vårt område. Vi har faktiskt fått höra att vi lyckades lura en hel del boende på området som gick omkring och letade efter lustjakten bland våra dammar på lördagen den 1 april😂. Björn tog ett foto på en av dammarna här och gjorde sedan den falska bilden i Photoshop, och fick hjälp till den utmärkta texten av chattroboten ChatGPT (AI-robot). Protaprilia betyder aprilskämt på grekiska.

2 kommentarer:

  1. Fantastiskt roligt och kul aprilskämt. Sven-Ake och Babs

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att ni gillar Björns lilla upptåg, kära vänner. Ja, vi hade väldigt kul när han gjorde iordning det, och när vi hörde att vi lyckats lura en del som tack och lov hade reagerat med glada skratt.

      Radera