lördag, oktober 04, 2008

Det Sydafrikanska köket


Matkulturen i Sydafrika har en historisk prägel av alla de folkslag som under århundraden kommit hit. Här finns tydliga influenser från till exempel Frankrike, Holland, Tyskland, England, Indien, Italien, Indonesien och Kina.

Ett populärt sydafrikanskt kök är det kapmalajiska, där de mest kända rätterna är lamm- eller fiskcurry och bobotie som är en slags ugnsbakad köttfärsrätt. Rätterna serveras oftast med ris och fruktchutney som tillbehör och kryddningen är överlag mild. Det kapmalajiska köket har sitt ursprung från 1600- och 1700-talen då indiska och indonesiska slavar togs till Sydafrika. Typiska kryddor är curry, koriander och tamarind.

En annan traditionell rätt är potjiekos, en slags gryta enligt mottot "man tager vad man haver" med mycket grönsaker som bas. Rätten tillagas i en trebent gjutjärnsgryta över öppen eld.

Fisk- och skaldjursrätter är mycket populära, främst i Kapregionen. Kingklip är den i vårt tycke allra godaste sydafrikanska fisken. Det vita köttet är fast och saftigt och påminner om torsk. Sydafrikanernas klolösa motsvarighet till vår hummer kallas crayfish och får fiskas från november till mars. Crayfish påminner mycket om hummer i smaken och anrättas på liknande sätt. Men sydafrikanerna är främst ett köttälskande folk. Att grilla är populärt i de flesta länder, men i Sydafrika är det en nationell institution som omges av många ceremonier och procedurer, hemliga recept och till och med nationella tävlingar. Företeelsen heter braaivleis (braai betyder grilla och vleis betyder kött på afrikaans) men kallas dagligdags för braai, vilket alltså är sydafrikanernas namn för en barbecue. Varje veckoslut tänds grillen, som även den kallas för braai, i otaliga trädgårdar i hela Sydafrika för en traditionell braai-kväll. Ett måste på varje god braai är en boerewors, en slags kryddig korv av nöt- eller griskött ofta med koriander. Alla har sina egna stolta korvrecept eller favoritslaktare. Lammkött är mycket populärt på grillen, men även oxkött, kalv, fläsk, fågel och vilt.

Viltköttet är gott och smakrikt och förkommer ofta på restaurangmenyerna i Sydafrika. Vanligast är olika antiloper som springbok, kudu, gemsbok och eland. Struts, som heter "ostrich" på engelska, är populärt och mycket välsmakande. Även krokodil, vildsvin och vårtsvin serveras ibland.Biltong som är remsor av olika slags torkat kött, är mycket populärt och säljs överallt. Sydafrikanerna äter biltong som snacks och mellanmål. Denna delikatess påminner om torkat renkött och finns i ett oändligt antal varianter med olika slags kryddor. Det här var ursprungligen boernas proviant på färderna inåt landet och var ett utmärkt sätt att bevara köttet före kylskåpens tid. Se till att du har tandpetare till hands!

Sydafrikanerna älskar sina picknicks. På helgerna far hela släkten till kusten, placerar den äldre generationen under några skuggande träd, lastar ur campingstolar och bord och jättestora kylväskor, filtar och till och med grillar, och spenderar sedan hela dagen med att bada, sola, äta, vila och roa sig av hjärtans lust. I Kapstadsområdet är det även mycket vanligt med utomhuskonserter av olika slag där man tar med sig bord, stolar och picknickkorgar. Dessa arrangeras ofta av vingårdarna som då även passar på att marknadsföra sitt eget vin.

De flesta restauranger i Kapregionen erbjuder ett internationellt kök, där tonvikten ofta ligger på medelhavsmat från främst Frankrike och Italien. I kombination med afrikanska influenser, den fantastiska råvarutillgången och de många spännande kryddorna är matupplevelserna i det närmaste oändliga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar