tisdag, juni 01, 2010

Fotbollsfeber!!

FEEL it - it's here!
 När vi har bröllopsfnatt i Sverige har de fotbollsfnatt i Sydafrika. Hela landet firar, dansar och sjunger och festen har redan börjat. Här kommer ett helt underbart reportage skrivet för vår blogg av våra kära vänner Katarina & Peter Stigsson som äger och driver två mycket populära guesthouse i Stellenbosch och Somerset West strax utanför Kapstaden. Deras hemsida finner du HÄR.

Fotbollsfebern är här!! Nu är det riktigt kul att bo i Sydafrika. Vilken fest vi har, trots att fotbolls VM inte ens börjat ännu! De som inte tidigare var fans av fotboll och av vårt eget landslag – Bafana Bafana – har blivit det nu. Och på fredagar är det helt galet! Hela nationen har då nämligen “Soccer Friday”. Alla klär sig i den gula och gröna landslagströjan. Detta helt oavsett hudfärg, om man är gammal eller ung, nyhetsuppläsare på TV, advokat, lärare, student eller president. Vi är ett enat land på fredagar och vi har även enats om att världens bästa fotbollslag är vårt sydafrikanska Bafana Bafana - åtminstone innan de börjat spela VM!
Klicka på "Läs mer>>" nedan och läs resten av reportaget


Undertecknade är kända för att leva upp till det som utlovats, d v s möten genomförs, arbeten slutförs och resultat uppnås. Men nu ska vi erkänna att i torsdags ställde vi in ett möte p g a fotboll! Och aldrig har vi tidigare varit fotbollsfans och inte heller prioriterat sporten (vilken vi inte ens utövat själva) framför arbete. Men sorry, det är fotbollsfeber i Sydafrika nu! Och det var ju dessutom en match av vikt och värde…hm…vänskapsmatch mot Colombia. Det var kanske inte den bästa matchen vi skådat men vi vann och det är ju det som räknas. Inför sändningen igår så hade också de stora och små supportrarna kommit ut med sina slogans inför World Cup:


“Bafana are already heroes, together we can turn them into legends” – young supporter
“It all comes together with a castle” – Castle Bier
“With your support Bafana can be legends” – ABSA Bank
“FEEL it – it´s here” – SABC


Vad synd att inte Sverige är här, men förvisso är vi här om än i en annan skepnad. Lagerbäck för Nigeria och Svennis för Elfenbenskusten - vad gör man inte för att delta i ett VM? Åsså är det vi, Katarina och Peter och ett fåtal svenskar som valt att bo och leva här året runt eller som helt enkelt fått ytterliggare ett hemland här i Sydafrika. Dessutom en och annan svensk fotbollsfan, men de är inte många. Vi är här och vi ska göra vårt bästa för att hålla fanan högt. Men å andra sidan är det kanske tur för kungahuset att inte Sverige kvalificerade sig till VM. Nu kan istället allt fokus i Sverige läggas på bröllopet mellan Kronprinsessan Viktoria och Daniel. En saga på slottet, alltmedan slaget om världens bästa fotbollslag ska avgöras på en kontinent där det aldrig tidigare skett. Afrika är värd för detta och i den nya VM låten ”Waka Waka” kommer ingen att missa ”The Time For Africa”.

Något som också kommer att nå världen är bekantskapen med ”Vuvuzela”. Ordet är från ett av de 11 officiella språken i landet och betyder ”oväsen”. Sanna mina ord, ni kommer att minnas Vuvuzela, ett blåsinstrument som kräver mycket kraft och ingen musikalitet!

Men det finns mer som kommer att gå ut i etern och slå rot i världen. Vem kan motstå ”Diski”? Känn rytmen som du aldrig tidigare gjort! Vi har i månader övat på denna fotbollsshowdans bestående av de fem delarna ”The Juggle, The Header, Table Mountain, Trepa & The Bridge”. Och resultatet av denna övning är något typiskt sydafrikanskt - totalt blandat & regnbågsrikt! – men alla är glada, försöker sitt bästa och är nöjda med resultatet. Eller som det uttrycks här i SA: ”Sometimes showy, but never boring”.

Det som inte heller går att missa är denna Regnbågsnations alla folkslag och dess olika språk. Torsdagens match sändes på den stora TV-kanalen SABC, vilken alla kan se som har en fungerande TV. Men detta innebär också att sportreportrarna byter språk, mest är det engelska men också zulu med inblandning av xhoisa, afrikaans och lite annat. Du tar till dig det du förstår och så kommenterar du det hela med de övriga runt dig på det språk som passar dig. Få är de som sitter ensamma hemma, nej här går vi ut för att se tillsammans eller ”hoppar in” hos våra grannar eller vänner, eller till någon som har TVn på. Det är inte så noga!

Sedan är det alla färgrika och svåruttalade namn, men om man skriker dem tillräckligt många gånger lär man sig och vi bara vrålar: ”TSHABALALA”! Nr 8 i Bafana Bafana, missa inte Tshabalala!

Att bo och leva i Sydafrika är ett äventyr där man lär sig att ha tålamod. Saker tar tid och det som inte sker idag kan ske en annan dag. Sydafrika är ett afrikanskt land som kommit långt i utvecklingen men fortfarande har lång väg att vandra. Vi har våra problem som vissa vill framhäva, men vi har också våra möjligheter. Undertecknade hade inte valt att leva och investera i detta land om vi inte trodde på det. Men som alltid är det svårt att få uppmärksamhet då du åberopar och skriver om det positiva som sker. Skandaler, tragedier och olyckor har en tendens att få förstasidor - de fina och söta historierna om människor, kultur och glädje får nöja sig med notiser.

Men vi i vårt ”Beautiful Team” är stolta över vårt land, dess människor, dess utveckling framåt och så klart Bafana Bafana! Vi har köpt gula Bafana Bafana tröjor till oss själva och personal. Vi har hängt upp flaggor, smyckat våra hem och våra två guesthouse The Beautiful South & The Beautiful West, våra bilar med flaggor och backspegelvärmare i flaggans färger - fantasin har inga gränser! Vi har alla smittats av FIFA World Cup 2010 South Africa. Vi är alla en smula galna. Det är rytmen, det är glädjen och det är fest! FEEL it – it´s here!

Och gissa vilka som sitter på första matchen i Cape Town mellan Frankrike och Uruguay? Om du har orkat följa med så här långt i texten vill du kanske höra hur det var i verkligheten på inledningsfesten. Rapport kommer – fotbollsfeber!!!!!!!!

Hälsningar ifrån Sydafrika, VM-värden 2010
Katarina O & Peter Stigsson (med Katarina vid tangentbordet)

Tack kära vänner för en härlig skildring! Vi är med er i tankarna!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar