fredag, juni 11, 2010

Fotbollsfest för två!

Såg ni den första matchen i VM nu på eftermiddagen? Den mellan Sydafrika och Mexico? Vi säger bara: Tshabalalaaaaaa!!! Vilket suveränt förstamål i turneringen av vår sydafrikanske hjälte med nr 8 på tröjan!! Att sen Mexico lyckades kvittera får vi se som ett olycksfall i arbetet men 1-1 är inte så illa.
Här kommer tips på mumsig fotbollsmiddag som vi festade på ikväll i halvtidspausen. Dessutom blir det rester kvar som kan användas för lunch eller middag dagen efter, nu när den mesta tiden går åt att sitta framför TVn och heja på Bafana Bafana och andra favoritlag.

Samiras fotbollsmiddag för två med sparris och torskrygg
Vi köpte ett knippe fina gröna sparrisar nu när det är säsong. Detta kompletterades med två bitar härlig torskrygg (går lika bra med lax eller annan god fisk, dock inte selleri) och lite färskpotatis. Sparrisen BRYTER du av, så slipper du undra var någonstans du ska skära av stjälken. Spara de avbrutna delarna!

Laga en god Beurre Blanc sås med lite finhackad schalottenlök, finhackade champinjoner (eller lite smulad svampbuljong), 2 msk vitvinsvinäger,1 dl vitt vin, 2 msk vispgrädde, 150 g smör, vitpeppar och ev. lite smulad fiskbuljongtärning. Reducera lök, svamp, vin och vinäger tills hälften återstår. Sila bort lök och svamp. Tillsätt grädden och koka upp. Sänk värmen och vispa försiktigt ner smöret lite i taget. Smaksätt med peppar och buljongtärning. För tjock? Värm! – För tunn? Ta av från värmen!

Koka färskpotatisen med lite dill på toppen. Koka upp saltat vatten i en traktörpanna eller vid, låg gryta. När vattnet kokar tas det av värmen och fiskbitarna läggs i bums. Lägg på locket och låt stå ca 5 minuter (gör inget om det blir lite längre). När två minuter återstår på färskpotatisen lägger du sparrisen ovanpå. Spara vattnet när potatisen och sparrisen är klar! Lägg en spegel av såsen på tallrikarna, lägg upp de pocherade fiskbitarna, ta upp potatis och sparris med hålslev ur kastrullen och lägg upp vackert bredvid fisken. Har du lite löjrom eller handskalade räkor att toppa med blir det extra vackert och gott. Njuuut!

Till nästa måltid lägger du i de avbrutna sparrisstjälkarna i potatis- och sparrisavkoket, reducerar lite, mixar med stavmixer och tillsätter grädde, grönsaksbuljong och ev. kryddor och avnjuter en underbar sparrissoppa! Voilà!

Och kl 20.30 ikväll är det dags för första matchen i Cape Town! Sändningen börjar kl 20 i SVT1. Yie-haaa!

1 kommentar:

  1. Hej Björn,

    Det var kul att träffas på WOSA grillning före helgen. Din restaurang/reseguide om Kapstadens vindistrikt låter väldig interessant.

    Har du varit på Sydafrika's västra kusten än? Så vackert... kolla www.thewhitehousepearlbay.com!

    Ha det riktig kul över VM i Sydafrika!

    Cheers!

    Brandon Marc
    My Wine Cellar
    www.brandonmarc.com

    SvaraRadera