onsdag, januari 01, 2014

Platser kvar på kåkstadstur 9 januari!


Som många av er nog redan vet så är vi engagerade i den relativt lilla kåkstaden Kayamandi (40 000 innevånare) i utkanten av Stellenbosch stad. Samira gör en guidad kåkstadstur till fots varje vecka, där vi interagerar med människorna i kåkstaden på ett unikt sätt.

Foto: Barbro Holgerson
Torsdagen den 9e januari på förmiddagen har vi några anmälningar till turen men fortfarande platser kvar om det finns fler som vill hänga på. Om ni, precis som vi för ett antal år sedan, känner en tveksamhet inför att "åka och titta på dom fattiga i kåkstäderna" kan vi berätta att det faktiskt inte alls upplevs på det sättet av vare sig kåkstadens innevånare eller de som följer med oss på turen. Trots livet i enkelhet är de boende där för det mesta nöjda med sin tillvaro och tycker det är fantastiskt att vi valt att åka runt jorden för att komma och hälsa på dem. Vi har shorts, t-shirt och gympadojor och de har shorts, t-shirts och gympadojor. Livet i kåkstaden påminner mycket om livet på en campingplats. Duschar och toaletter ligger i en central byggnad, barnen springer runt och leker och alla tar hand om allas ungar. Lagar mat gör man ofta tillsammans över gemensamma grillar. På torsdagarna är det leverans av levande kycklingar som ska tillagas inför helgen, och vi brukar också kunna se hur man grillar fårhuvuden - en gammal tradition från apartheidtiden då det och inälvor var det enda kött som var tillåtet för de svarta att köpa.

Foto: Barbro Holgerson
Madiba, Kayamandis inofficiella borgmästare, följer med oss på turen och berättar som en levande historiebok om hur det såg ut på sjuttiotalet då han först kom dit, och hur allt fungerar idag. Vi gör ett besök i en shebeen, en afrikansk pub där man brygger sitt eget öl, och vi köper fina pärlsmycken hos den unga smyckeskonstnärinnan Portia. Rundvandringen avslutas med höjdpunkten då vi besöker alla härliga barn på "vår" förskola, som finansieras med hjälp av den avgift som deltagarna på kåkstadsturen betalar (R150/pers). Det brukar blir många glada skratt och härliga kramar, och barnen brukar stolta sjunga hela den svåra sydafrikanska nationalsången för oss när vi hälsar på.

Missa inte den här chansen att få en unik nära inblick i det "riktiga" Sydafrika! Vi gör turen varje torsdag förmiddag. Anmäl via e-post till info[at]egi.se eller med en kommentar till detta inlägg. Välkomna!


3 kommentarer:

  1. Hej Samira!
    Jag läste om dig och din man Björn i en resetidning och blev fantastisk imponerad!
    Jag och en vän ska åka till Kapstaden den 16/4 och vara där i två veckor. Vi vill jättegärna följa med på en av turerna till "er" kåkstad.
    Nu är vi väldigt tidigt ute men är det här vi kan anmäla oss senare?
    Hälsningar
    Jennie

    SvaraRadera
  2. Hej Jennie! Tack för din kommentar och för ditt intresse för kåkstadsturen :-) Dessvärre åker vi hem till Sverige den 13/4 så vi är inte på plats här när ni är här nere. Men vi hänvisar er gärna till vår svenske gode vän Bosse Fridh som även han gör bra kåkstadsturer. Du hittar honom på www.kapstaden.com
    Lycka till och ha en härlig vistelse i Kapstaden i april!! MVH Samira

    SvaraRadera
  3. Hej igen!
    Åh vad typsikt!! Vi som hade sett fram emot att träffa dig/er! Men då ska vi kika in på den sidan och kontakta Bosse för en tur till kåkstäderna :) Tack för hjälpen!!
    Jag längtar som tusan!!
    Jennie

    SvaraRadera