lördag, maj 17, 2014

Den bästa fine dining-upplevelsen hittills i Sydafrika!

 För några dagar sedan utlovade vi att avslöja vilken fine dining-upplevelse i Sydafrika som varit den allra, allra bästa hittills under våra nio säsonger. And the winner is: Five Hundred at The Saxon! Vi gjorde ett oförglömligt besök på The Saxon innan vi lämnade SA för den här säsongen, och så här har vi skrivit i det senaste numret av First Class Magazine:

"Här har Sydafrikas mest hyllade och välkände executive chef David Higgs fått förverkliga sin ultimata restaurangdröm. Vi lärde känna David redan år 2008 när han öppnade restaurangen på anrika vackra vingården Rust en Vrede utanför Kapstaden. Under hans ledning vann restaurangen så småningom pris både som Sydafrikas bästa restaurang och restaurangen med den allra bästa servicen, och David själv vann också utmärkelsen Sydafrikas Bäste Kock. Att finna en ny utmaning utan att behöva lämna landet blev förstås inte helt enkelt. David fann lösningen genom att omlokalisera sig från Kapstadens vindistrikt till affärsstaden Johannesburg uppe i landets norra delar, där förstklassiga fine dining-restauranger fram till dess varit sällsynta.
David med personal

Efter en kortare tid på Radisson Blu blev David lockad till The Saxon där han krävde, och med glädje fick, carte blanche att göra precis vad han ville av det som tidigare var svit 500 (därav restaurangens namn) för att skapa sin egen ”signature restaurant”. Det är med andra ord ingen stor restaurang. Här finns endast åtta bord plus ett chambre separé med ett chef’s table.
 En privat hiss för oss snabbt och elegant upp till den kulinariska högborgen. Den sobra inredningen går främst i färgerna svart, vitt och silver, och har liksom övriga hotellet hämtat inspiration från Afrika och Asien. Restaurangen präglas av en metropolitisk återhållen modernt elegans i allt från inredning och personalens stil till det kulinariska som serveras på tallrikarna. Man hade lika gärna kunnat återfinna den här restaurangen i någon av New York eller Londons eleganta affärskvarter. Utsikten över trädgården och hotellets stora poolterrass är magnifik och i restaurangen finns många vackra konstföremål att vila ögonen på.
Ndabele salmon, sour cream, asietra caviar

Men det är förstås det öppna köket som mest attraherar våra blickar. Vi har sett många öppna kök genom åren men här är hela restaurangens långsida öppen in mot köket och vi imponeras av vilket behagligt lugn som dominerar miljön där inne. Kockarna svävar ordlöst fram mellan spisarna och bänkarna, och simsalabim bärs det ut fantastiska gastronomiska kreationer till de hänförda gästerna.
Hotellet har en egen organisk köksträdgård, ”roof top garden”, belägen uppe på garagehusets tak. Här skördar kockarna varje dag säsongens pinfärska grönsaker och doftande örter som bjuds hotellets gäster i de tre olika restaurangerna.
På Five Hundred ägnar man även mycket uppmärksamhet åt små detaljer som gör att man som gäst känner sig extra väl omhändertagen. Min handväska fick till exempel en egen liten piedestal bredvid mig så den inte behövde stå på golvet. Och till makens förtjusning kunde han välja läsglasögon i rätt styrka från en fullsortimentsbricka.
Lychee and liquorice macaroon massacre
Vår sexrättersmeny blev en oförglömlig upplevelse av underbara smaker, spännande konsistens och fantasifulla uppläggningar som närmast kan beskrivas som små konstverk. Det är svårt att kora några vinnande rätter bland allt det ljuvliga vi inmundigade, men ”Ndabele salmon, sour cream, asietra caviar”, ”The quail circle of life” och ”Lychee and liquorice macaroon massacre” har dröjt sig kvar lite extra i våra sinnen. Det blev många ”wow”, ”åhhh” och ”mmmm” under kvällens lopp. Kockarna interagerar med gästerna på ett trevligt sätt genom att själva presentera sina rätter vid bordet. Man får verkligen känslan av att rätterna tillagats just för oss och kockarnas entusiasm och intresse är smittsamt och känns genuint. Alla rätter för hela bordet bärs samtidigt in och ut på en stor bricka som en person håller medan kocken ställer fram tallrikarna. Lite ceremoniellt och väldigt trevligt.
Vi ber David att försöka klä i ord vad som skiljer Five Hundred från hans förra skapelse i vindistrikten.
- På Rust en Vrede var stilen mer rustik och lantligt avslappnad, mer ”Cape Town style” även om det var fine dining, för att matcha vingårdsatmosfären. Här är stilen mer ”ren” och kraftfull, allt har sin egen individuella smak, och matlagning och presentation har mer av en ”city dining”-stil.
The quail circle of life
Vi är också nyfikna på varifrån David finner idéer till vidareutveckling nu när han redan vunnit så många priser och utmärkelser.
- Vi hämtar mycket inspiration från vår trädgård uppe på taket, där det som är i säsong ger oss uppslag till nya rätter i köket. Teamet av kockar fungerar väldigt bra tillsammans och ger varandra mycket inspiration, liksom utlandsresor vi gör ibland.
Vinlistan är en imponerande inbunden bok med alla franska regioner och länder över hela världen representerade. Här finns allt från överkomliga lokala viner för några hundra sydafrikanska rand upp till fransk vintagechampagne och prestige cuvée för drygt 20 000 rand per flaska. Glasvinerna i vinpaketen till de olika menyerna är noggrant utvalda och matchar rätterna på ett utsökt sätt. Sexrättersmenyn inklusive vinpaketet går på 1 550 rand, vilket med dagens trevliga växelkurs på ungefär 0,60 blir ett fantastiskt fynd för cirka 930 kr.
Det ryktas att Michelinguiden äntligen lär vara på väg till Afrika år 2015, och Five Hundred lär utan tvekan ha en given plats i det sammanhanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar