fredag, maj 09, 2014

Första prognosen för valresultatet i Sydafrika

Nu börjar valresultatet bli klart i Sydafrika. Så här lyder de preliminära siffrorna för de största partierna:

ANC (African National Congress) ca 62 %
DA (Democratic Alliance) ca 22 %
EFF (Economic Freedom Fighters) ca 6 %

ANC går tillbaka en hel del från förra valet, men är ju ändå valets överlägsna vinnare trots den ifrågasatte presidenten Jacob Zuma. 

DA har gjort ett bra val och gått fram från ca 17 % i förra valet. Bland annat noteras en tydlig ökning bland den svarta medelklassen. DA behåller också makten i provinsen Western Cape där Kapstaden ligger.

EFF, med den kontroversiella Julius Malema i spetsen, lyckas ta hela 20 plaster i parlamentet med sina 6 %, vilket är uppseendeväckande högt för ett parti som inte ens har funnits i ett år. Malema för en mycket aggressiv retorik gentemot ANC och Jacob Zuma, och i partiprogrammet ligger bland annat ett förstatligande av banker och vissa nationella tillgångar. Han uteslöts ur ANC för några år sedan efter att tidigare ha varit deras omstridde ungdomsledare.

Nu blir ANC som förväntat kvar vid makten i ytterligare fem år (om än med minskad makt), men om det blir med Jacob Zuma som president eller någon annan vid rodret kommer att stå klart senare i en annan process.

Ungefär 25 miljoner av Sydafrikas ca 50 miljoner innevånare deltog i valet.

Källor för ovanstående info är många olika svenska och sydafrikanska nyhetsmedia, både print, digitalt och etermedia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar