söndag, maj 11, 2014

Kulinarisk fulländning både här och där

Under den gångna veckan var vi ute på Älvsjömässan och upplevde fackmässorna GatroNord och Vinordic och inte minst Bocuse d'Or Europe på hemmaplan. Denna tävling brukar också kallas Kock-EM, och är alltså en tävling för kockar från hela Europa där man tävlar om vem som är den absolut skickligaste fine dining-kocken. Eventet är även en kvalificeringstävling för Bocuse d'Or i Lyon i januari 2015 där det vartannat år koras vem som är den allra bästa kocken i världen.
Eftersom vi båda jobbar för lyxmagasinet First Class Magazine hade vi pressackreditering till mässan och tävlingen som journalist och fotograf. Pressen fick gå ända fram till de tävlande under de första tävlingstimmarna, och det var en mycket spännande känsla att stå framför näsan på Tommy Myllymäki när han hyperkoncentrerad hackade grönsaker, monterade såser och tillagade kött och fisk.
Juryn jobbar hårt - It's a dirty thankless job but someone has to do it!
Under tävlingen fick vi också lära oss att det minsann inte bara är matlagningen och det slutgiltiga resultatet som bedöms av juryn, utan även kringfaktorer som renlighet i köket och hur man tar om hand soporna! 20 kockar från lika många länder tävlade i 5 timmar och 35 minuter och ni vet säkert redan hur det gick - Tommy med team tog hem segern till Sverige! Och inte nog med det, det blev nordisk triumf; Danmark tvåa och Norge trea! Mitt framför näsan på klassiska matlagningsnationer som Frankrike, Belgien och Spanien till exempel.
Och ni kan tro att det var liv på publiken på läktarna! Det kändes som vi var på en slags blandning av fotbollsderby och final i Melodifestivalen ungefär. Det var hejaramsor, tutor, trummor, flaggor, ansiktsmålningar, halsdukar och gula Sverigetröjor överallt. Med allt detta öronbedövande oväsen och sedan fotograferna med blixtrande kameror framför näsan är det verkligen ett mirakel att kockarna kan behålla lugnet och koncentrationen på det sätt de gör! Kockarna hyllas som rockstjärnor, vilket blev extra tydligt under prisutdelningsceremonin ledd av prins Carl Philip och jordbruksministern Eskil Erlandsson, då jublet blev helt öronbedövande.
Jonas Lundgren, tidigare tvåa på Bocuse d'Or i Lyon och medarrangör i Älvsjö, har vi lärt känna på olika kulinariska event.
När vi såg och sniffade på alla läckerheter som producerades under tävlingen gick våra tankar till all den fantastiska gourmetmat vi kalasat på genom åren nere i Sydafrika. Och vi var rörande eniga om vilken av alla dessa måltider som är den vi rankar allra, allra högst under våra hittills nio säsonger på södra halvklotet. Vilken det är? Ja, det ska ni få veta om några dagar här på bloggen - håll utkik och ha tålamod, kära läsare :-)!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar