söndag, december 07, 2014

Load Shedding

Plötsligt så händer det! 
Strömavbrott och allting bara slocknar!
Vi är nog många boende och besökare här nere i Sydafrika som den senaste tiden något frustrerande råkat ut för dessa, som det kanske verkar, "oförberedda" strömavbrott.  
Orsaken till elavbrotten är i de allra flesta fall inte beroende på några kablar som brunnit eller blivit avkapade av misstag utan är istället planerade strömavbrott som det statliga elbolaget Eskom genomför för att spara el. Load shedding som det kallas beror helt enkelt på att den elproduktion som finns tillgänglig här i Sydafrika inte räcker till för landets eget behov av elkraft. Sen att Sydafrika dessutom exporterar elkraft till bland annat Zimbabwe gör ju knappast saken lättare. Men, men nu är det som det är och vi här i Sydafrika får helt enkelt stå ut med att vi under vissa perioder får några timmars elavbrott då och då tills produktionskapaciteten hunnit byggas ut.
För att kunna genomföra elbesparingarna så smidigt som möjligt har Eskom delat in Sydafrika i ett stort antal mindre områden som successivt får bidra till besparingarna genom strömavbrott. Bara i Western Cape finns 16 olika områden där load shedding genomförs.

När? Var? Hur?
Eskom meddelar på sin hemsida HÄR och via nyhetskanalerna i radio, TV och tidningar när load shedding kommer att genomföras. Beroende på hur stort besparingsbehovet just då är har man delat in omfattningen av strömavbrotten i tre steg, där steg 3 är mest omfattande. På Eskoms hemsida HÄR kan man via en sökfunktion se vilka dagar och mellan vilka tidpunkter ett eventuellt strömavbrott kan komma att ske inom det område där man befinner sig. Ett strömavbrott kan vara under hela eller endast en mindre del av den indikerade perioden.
Krångligt? 
Hittar man inte den information man önskar kan man få hjälp via telefon: 086 0037 566
Lycka Till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar