torsdag, augusti 06, 2015

Load shedding eskalerar


I vårt nyhetsflöde, och från våra vänner som är kvar i Kapstaden, får vi dagligen besked om load shedding (dvs planerade strömavbrott p g a brist på elektricitet) nu under vintern. Detta är förstås extra besvärligt nu eftersom elbehovet ökar under den kalla vintern. Avstängningsschemat brukar sätta igång på kvällstid, och varar i två och en halv timme per område. Somerset West och Strand hör till område nummer 3.

Nu på morgonen kom meddelandet att det blir load shedding redan från kl 8 nu på morgonen, torsdag, och det är något nytt! Läser man mer information så framgår det att detta (förstås) beror på ett försämrat läge med högre förbrukning än tidigare och att statliga elbolaget Escom behöver reparera ännu mer utrustning.

Somerset West och Strand kommer att drabbas av strömlösheten kl 10.00-12.30 idag. Det här kan vi se i våra smartphones, i en app som heter Grid Watch (utgivare är news24). Man tankar ner appen och skriver in vilken ort man befinner sig på, så har man information om schemaläggningen två veckor framåt. Sedan gäller det att invänta dagliga besked från Escom om hur de kommer att göra under dagen och vilken "stage" av load shedding som kommer att implementeras. Det framgår också högst upp i appen under rubriken "Current Status".

Vill du se samma information på din dator istället för appen, ska du KLICKA HÄR så kommer du till News24s sida där du kan lägga upp och spara så många områden du vill. Klicka bara på "Add location" på sidan, välj, namnge och spara.

Det är ett illavarslande tecken att load shedding nu implementeras redan från tidig morgon. Läget har uppenbarligen försämrats ytterligare. Vad kommer härnäst, månne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar