måndag, juli 24, 2017

Favoritrestauranger i Kapstadens vindistrikt

En av alla ljuvliga vegetariska rätter på Jardine i Stellenbosch
Sååå många restauranger och sååå lite tid! Ja, så känns det faktiskt ibland här i Kapstaden och vindistrikten med det härligt stora utbudet av restauranger vi har. Och jämfört med svenska priser är det ju en ren glädje när notan kommer in. Här kommer ett litet axplock av några nämnvärda restauranger vi besökte under förra säsongen, främst i The Cape Winelands. Förhoppningsvis kan det vara något att spara inför kommande säsong. Klicka på de blåfärgade namnen så kommer ni till hemsidorna.

Över förväntan

The Greenhouse: vår absoluta favoritrestaurang när det gäller fine dining, alltså snäppet bättre än The Test Kitchen (utsedd till Afrikas bästa restaurang) i vårt tycke. En riktig helaftonsföreställning! Hur kan den kanadensiska stjärnkocken Peter Tempelhoff hitta på så många kreativa sätt att presentera rätterna på år ut och år in? Allt smakar helt enkelt gudomligt och servicen är i internationell toppklass.
La Colombe: även denna fine dining-restaurang erbjuder en upplevelse som ligger något över den på The Test Kitchen, tycker vi. Ljuviga aromer, spännande kombinationer och utmärkt service! Kom på en 73e plats på World's Best Restaurants i april 2017, jämfört med The Test Kitchen som kom på 63e plats.
Waterkloof: den franske kocken från Bretagne levererar en suverän tasting menu, där det bästa ankbröst vi någonsin satt tänderna i var kvällens vinnare. Servicen håller bättre klass än tidigare och miljön av typen örnnäste med fantastisk milsvid utsikt över Helderberg Basin är svårslagen.
Middelvlei: här kan man i lugn och ro inta mysiga braailuncher och härliga viner sju dagar i veckan på denna familjedrivna "hidden gem" som är en avslappnad favorit. Barnen leker med smågrisar, getter, sköldpaddor och hönor långt från artificiella "jungle gyms".
Postcard Café at Stark-Condé wines: José är vinmakare och hans fru Marie driver restaurangen. Maten har varit helt ok tidigare men i år har något hänt som fått rätterna att lyfta till helt nya kulinariska höjder. Deras ljuvliga paella med gårdens fina ekade sauvignon blanc är en perfekt kombo. Och missa inte att göra en provning av Josés fantastiska viner i den japanskinspirerade lokalen mitt ute i den vackra dammen.
95 at Morgenster: öppnade förra säsongen men då var vi inte helt nöjda med maten. På tips från vännerna Ulla och Sten S gjorde vi ett nytt försök denna säsong och blev helfrälsta. Härligt saftig tjockskuren kalvlever och utmärkta fiskrätter, bland annat gott. Miljön är rogivande med vacker utsikt.

Bra nykomlingar

Idiom: i juni öppnade syster och bror med italienskt påbrå denna trevliga restaurang med fantastisk panoramautsikt över The Helderberg Basin. Läckra rätter vackert upplagda, och trevlig uppmärksam service. Vi njöt bland annat av krämig risotto, smakrik lasagne och en saftig och varsamt pocherad laxfilé. Missa inte deras makalösa och prisbelönade cape blend för löjliga R200.
The FatButcher: Wow!! Ny höjdare inne i Stellenbosch stad! Se vårt blogginlägg HÄR!
Spek & Bone: Denna avslappnade "small plates and wine bar" är Bertus Bassons (ni vet han med Overture och Spice Route) senaste skapelse. Aromrika, moderna rätter att dela på vid bordet - kul, jättegott och annorlunda. Restaurangen är "gömd" bakom affären Oom Samie Se Winkel på Dorp Street i Stellenbosch.
Longridge: Rian tog över restaurangen i augusti och anställde nye kocken Maritz Jacobs i september. Vilken nytändning! Alla grönsaker är ekologiskt odlade av restaurangen själva eller andra ekologiska odlare i närheten. Vackra uppläggningar och smakrika rätter.
The Vine at Glenelly: Utsikten är vacker, maten bra, personalen trevlig och miljön snygg och avslappnad. Spännande glasutställning i källaren. Se vårt blogginlägg HÄR!
Belåtet gäng på Idiom

Håller fortfarande stilen

Benguela on Main: unge Jean Delport (med ett förflutet på Rust en Vrede, Terroir och Equus at Cavalli) fortsätter att servera ljuvlig fine dining på Main Road i Somerset West. Och nu har den enerverande franske sommelieren skickats hem till Frankrike, tack och lov.
Terroir: Kocken/ägaren Michael Broughton med personal gör oss aldrig besvikna. Säsongsanpassad meny med härliga smakkombinationer, vackra uppläggningar och kunnig, trevlig service.
Clos Malverne: deras fyrarättersmeny med matchande viner är trots prishöjningen ett svårslaget fynd av hög klass.
Mont Marie: kan vara lite ojämn ibland, men är för det mesta en fin matupplevelse. Extra plus för den vackra, rogivande miljön och fina utsikten över dammen och bergen.
Taste Bistro: en trevlig vardagsrestaurang inne i Somerset West. Här blir man sällan besviken och Anton är en baddare på att laga fisk och vilt. Eds fina service är en höjdpunkt.
Avontuur: alltid bra mat och fantastisk service! Utsikten med Taffelberget i bakgrunden är en höjdare.
Stables at Vergelegen: utmärkt mat snyggt upplagd och härlig lekplats för barnen.
Underbar dessert på Noop (den du, Kai!)
Pigalle: lyxig nattklubb med levande musik och stort dansgolv inne i Kapstaden. Här frossar vi i fantastiska skaldjur och dansar natten lång till covers på allt från Frank Sinatra till Michael Jackson.
96 Winery Road: köttet här är välsmakande och mört, och perfekt tillagat enligt önskemål. Oxfilén flamberas vid bordet och serveras med gudomlig gräddsås med svartpeppar och brandy - "to die for"! Sköljs företrädesvis ner med underbar cab sauv från Le Riche.
Amazink Live: oj så kul vi haft på fredagskvällarna på denna kåkstadsrestaurang med musikal, show och grillmiddag under säsongen! Måtte de fortsätta nästa säsong.
Jardine: vår favoritrestaurang inne i Stellenbosch stad, där kändiskocken George Jardine skapat en liten intim krog med urläckra små rätter.
Noop: bästa restaurangen i Paarl! Både fröjd för öga och gom.

Besvikelser

Den saknade Chef William
Cuvée @ Simonsig: köttbitarna var inte stekta enligt beställningarna, drinkarna smakade konstigt, tråkiga tillbehör, dålig service - långt ifrån den underbara restaurang den var för några år sedan, vilket även märktes på alla tomma bord. Bilderna på hemsidan är inget vi känner igen från våra tallrikar i år.
Indochine: cirka R450 för en huvudrätt var det inte värt på Delaires asiatiska restaurang! Välj huvudrestaurangen istället.
Dornier Bodega: kvalitén på maten (både råvaror och tillagning) har helt kolapsat, går inte att jämföra med tidigare år. Undvik!
Cape Town Fish Market i The Sanctuary: sedan William, deras rutinerade och nyskapande sushikock, försvann in till Waterfront har standarden sjunkit rejält.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar