söndag, juli 02, 2017

Fortsatt förvärrad vattenbrist i Kapstaden med omnejd!


Den 1 juni höjde City of Cape Town vattenrestriktionerna till alarmerande nivå 4 och igår, den 1 juli, höjdes de igen till nivå 4b. Förutom strikta användarrestriktioner innebär nivåhöjningarna också kraftiga höjningar av vattentarifferna. Samtidigt görs också den årliga prishöjningen den 1 juli, så höjningarna kommer att bli klart märkbara på vattenräkningarna framöver. Allt detta är förstås ett resultat av torkan och stora bristen på nederbörd under de senaste åren.

Nivå 4b innebär bland annat totalstopp för all form av användning av kommunalt dricksvatten utomhus, t ex bevattning av trädgårdar och på golfbanor, parker, fotbollsplaner av gräs, etc. Inte ens bevattning med vattenkanna är längre tillåten. Fordon får inte tvättas med kommunalt dricksvatten, och fontäner får heller inte använda dricksvatten. Fastigheter med egna borrhål och brunnar får också drastiskt skärpta restriktioner. Målet är att få ned vattenanvändningen till mindre än 87 liter per person och dygn. Om ni tyket det låter mycket ska ni betänka att det, förutom vatten till dryck, även inkluderar tvätt av kläder, dusch/bad, spolning av toalett, matlagning, handdisk/maskindisk och dylikt.

En av de mest självklara saker man kan göra som boende i Kapstaden är att ta vara på varenda droppe regnvatten som kommer nu under vintermånaderna, och använda det vattnet till det dagliga behovet. Att sätta baljor, tunnor eller andra kärl under stuprören för att samla in regnvattnet är ett utmärkt och enkelt knep.

HÄR kan ni läsa mer om nivå 4b restriktionerna, och HÄR finns fler tips på hur man kan spara vatten hemma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar