lördag, augusti 26, 2017

Restaurangnytt i Kapstaden och vindistrikten

La Petit Colombe 
I september 2015 såldes anrika Le Quartier Français i Franschhoek coh alla undrade hur det skulle gå för The Tasting Room, Le Quartier Français världsberömda gourmetrestaurang under ledning av kände kökschefen Margot Janse. Men då sade man att restaurangen skulle bestå och Margit stanna kvar. HÄR skrev vi om det. Men det var då, det. Nu har det blivit ändring på den punkten och Margot har lämnat och restaurangen har stängt. Istället öppnades den 1 augusti en restaurang med namnet La Petit Colombe i The Tasting Rooms lokaler. Och ja, det är precis som det låter; Scot Kirton från Constantias stolthet underbara La Colombe är mannen bakom den nya restaurangen som blir den tredje i hans imperium (efter La Colombe och Foxcroft som öppnade 2016). HÄR hittar ni La Petit Colombes webb. Restaurangen serverar en åttarätters och en tolvrätters meny med eller utan "wine pairing", och kökschef är John Norris-Rogers från just "moderkrogen" La Colombe.


The Ritz 
En annan grupp som växer är Shimmy Luxury Collection som äger Shimmy Beach Club, en härlig restaurang och nattklubb inne Waterfront som vi besökt några gånger och gillar skarpt. Nu har man även köpt The Ritz inne i centrala Kapstaden och renoverat hotellet för cirka 120 miljoner rand. Bertus Basson (ni vet han med de utmärkta restaurangerna Overture, Spice Route och Spek & Bone) har tagit över driften av Sydafrikas enda "revolving restaurant" högst uppe på 22a våningen i hotellet, och vi ser verkligen fram emot ett besök i den snurrande restaurangen när vi kommer tillbaka för en ny säsong i Sydafrika.

Margot Janses nya utmaning 
Margot Janse
Det ryktas att Margot Janse ska flytta sina grytor och pannor och fantastiska gourmetkreationer till Môreson Family Winery strax utanför Franschhoek. Vingården ägs av Susan Huxters bror (Susan var tidigare ägare till Le Quartier Français där The Tasting Room låg, och hon och Margot har haft ett mångårigt framgångsrikt samarbete) och på Môreson finns sedan tidigare fina lunchrestaurangen Bread & Wine. En ny fine dining restaurang här under Margots ledning skulle kunna bli ett utmärkt komplement. 

Life Grand Café 
Så heter den nya fräscha restaurang som har öppnat inne i Waterfront i det ombyggda hus som tidigare inhyste restaurang Hildebrandt. Vi har inte prövat ännu men är mycket nyfikna. HÄR kan du läsa mer, och HÄR finns en youtube-film om restaurangen.

Delaire Graff
Huvudrestaurangen på den tjusiga vingården har nyligen förlorat två duktiga kockar, så vi undrar om den höga kvalitén kommer att kunna upprätthållas kommande säsong... Konditorn André Steyn har flyttat till La Colombe och kocken Guy Bennett har lockats till Bertus Basson på The Ritz.

Schoon (de Companje)
Det härliga bageriet/caféet längst ner på Church Street i centrala Stellenbosch köptes nyligen av vingården Boschendal. I augusti kommer det att stängas för att byggas om och öppna under nytt namn. Vi hoppas i alla fall de behåller den unika charmen i lokalerna och den höga kvaliten på produkterna.


Chris Hoffman på Café Des Arts
Hussar Grill
kommer med sitt koncept till Franschhoek och öppnar upp en restaurang på Protea Hotel.

Long Table Restaurant på Haskell Vineyards 
I november kommer den ombyggda och moderniserade restaurangen att öppna igen i regi av vingården själva, efter att ha hållit stängt hela förra säsongen. 

Café Des Arts
Detta är ett av våra favoritställen i Franschhoek och vi har nu nåtts av det tråkiga beskedet att ägare Chris Hoffman har sålt. Vad händer nu med den anrika restaurangen som sedan många år varit ett uppskattat hide-away för Franschhoeks mästerkockar med familjer på deras lediga dagar? 
HÄR skrev vi om dem 2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar