onsdag, mars 21, 2018

Snabbsaltad gurka

Foto från Köttfärsbloggen.se
Vi har försökt hitta saltgurka som inte innehåller en massa socker här i Kapstaden men det har visat sig omöjligt. Härom dagen hittade vi det här receptet på nätet och resultatet blev helt suveränt gott. Faktiskt klart efter bara cirka 15 minuter i lag om nöden är stor, men får gurkan ligga i en timme blir det ännu bättre.

Tack Stina Karlsson på Köttfärsbloggen.se för receptet som ni kan hitta i original HÄR! Den enda förändring vi gjorde var att vi använde fryst hackad dill i stället för färska kvistar.

Så här skriver Stina om receptet:

Krondill är säsongsvara och den finns inte att få tag i vintertid. Därav använde jag dillfrön istället och det funkade utmärkt i saltlagen. Om man inte har en stor burk så kan man göra allt i en bunke och sedan fördela i mindre burkar när allt är klart. Hållbarhet ca 1-2 veckor. Men så länge är dom inte kvar utan går åt mycket fortare än så. Detta tog ungefär 10 minuter att göra och salthalten är naturligtvis upp till var och en att bedöma hur hög den ska vara. Jag vill att det ska vara salt. Punkt. Gurkan är färdig att äta efter ungefär en halvtimme-timme. Bästa av allt är att gurkan passar till allt. 

· En (ekologisk) slanggurka

· 1 msk dillfrön (har vi tagit med oss från Sverige till Sydafrika)

· ½ knippe/kruka färsk dill

· 1,5 till 2 liter kallt vatten

· ½ till ¾ dl salt


Gör så här
1.    Ta fram hushållets största glasburk eller använd en bunke.
2.    Kolla att burken går in i din kyl (fick möblera om till ljudet av pipande kyl a la ”stäng dörren”).
3.    Mät upp vatten och salt och häll i bunken/burken.
4.    Blanda med jämna mellanrum.
5.    Häll ner dillfrön.
6.    Skär bort ändarna från gurkan.
7.    Skiva gurkan i 1,5-2 mm tjocka skivor och ös ner i lagen.
8.    Ner med dillknippen i lagen och blanda runt.
9.    Vänta 30-60 minuter
10.     Provsmaka var 5e minut.
11.     Klart efter ca 10-15 avsmakningar.
12.     Man kan hoppa över punkt 10 och 11 och gå direkt från 9 till 13.
13.     Ät och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar