Foto från Köttfärsbloggen.se |
Tack Stina Karlsson på Köttfärsbloggen.se för receptet som ni kan hitta i original HÄR! Den enda förändring vi gjorde var att vi använde fryst hackad dill i stället för färska kvistar.
Så här skriver Stina om receptet:
Krondill är säsongsvara och den finns inte att få tag i vintertid. Därav använde jag dillfrön istället och det funkade utmärkt i saltlagen. Om man inte har en stor burk så kan man göra allt i en bunke och sedan fördela i mindre burkar när allt är klart. Hållbarhet ca 1-2 veckor. Men så länge är dom inte kvar utan går åt mycket fortare än så. Detta tog ungefär 10 minuter att göra och salthalten är naturligtvis upp till var och en att bedöma hur hög den ska vara. Jag vill att det ska vara salt. Punkt. Gurkan är färdig att äta efter ungefär en halvtimme-timme. Bästa av allt är att gurkan passar till allt.
· En (ekologisk) slanggurka
· 1 msk dillfrön (har vi tagit med oss från Sverige till Sydafrika)
· ½ knippe/kruka färsk dill
· 1,5 till 2 liter kallt vatten
· ½ till ¾ dl salt
· 1 msk dillfrön (har vi tagit med oss från Sverige till Sydafrika)
· ½ knippe/kruka färsk dill
· 1,5 till 2 liter kallt vatten
· ½ till ¾ dl salt
Gör så här
1.
Ta fram
hushållets största glasburk eller använd en bunke.
2.
Kolla
att burken går in i din kyl (fick möblera om till ljudet av pipande kyl a la ”stäng
dörren”).
3.
Mät upp
vatten och salt och häll i bunken/burken.
4.
Blanda
med jämna mellanrum.
5.
Häll
ner dillfrön.
6.
Skär
bort ändarna från gurkan.
7.
Skiva
gurkan i 1,5-2 mm tjocka skivor och ös ner i lagen.
8.
Ner med
dillknippen i lagen och blanda runt.
9.
Vänta
30-60 minuter
10.
Provsmaka
var 5e minut.
11.
Klart
efter ca 10-15 avsmakningar.
12.
Man kan
hoppa över punkt 10 och 11 och gå direkt från 9 till 13.
13.
Ät och
njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar