söndag, mars 08, 2015

Nu startar vi PADS-projektet - hjälp oss att ge fattiga flickor en värdig och komplett skolgång!

Vad passar bättre än att idag, på den internationella kvinnodagen, lansera ett mycket angeläget projekt för att hjälpa unga fattiga kvinnor (ja, det är bara kvinnor som behöver hjälp med just det här problemet) i Kapstadens vindistrikt!

Att leva i en kåkstad är dagligdags en stor utmaning, förstås. Det gäller att mätta munnar, se till att alla har tak över huvudet, är hela och rena och kommer iväg till jobb och skola varje dag. När flickorna kommer upp i könsmogen ålder tillstöter en ny stor utmaning: hur ska de kunna få råd med mensskydd så de kan gå till skolan som vanligt under månadens menstruationsvecka. Många flickor och deras familjer har inte en chans att klara det ekonomiskt. Det resulterar i att flickorna tar vad de kan komma över och stoppar i trosorna (vi har hört talas om både tidningspapper och torra löv!), ofta med infektioner som konsekvens. En vanligare lösning blir då att de tvingas stannar hemma under den vecka de har sin mens, vilket gör att de missar upp till en fjärdedel av sin skolgång! Det sorgligaste vi hört berättas om är en flicka som varje dag då hon menstruerar går ut och sätter sig i skydd ute på en åker för att hon inte har något mensskydd.

Vi känner att det här är något vi vill lägga tid, kraft och energi på att försöka avhjälpa i vårt närområde här i Kapstadens vindistrikt. Närmast till hands att starta i är då kåkstaden Kayamandi utanför Stellenbosch där vi redan är engagerade i diverse hjälparbeten.

Lösningen vi hittat är ett färdigt kit med tvättbara mensskydd med tillhörande trosor som räcker i hela fem år. Kitet kostar R190/SEK 134, och löser alltså detta problem för en skolflicka under hela hennes resterande skolgång. Produkten är framtagen av driftiga Sue Barnes från sydafrikanska provinsen KwaZulu-Natal - KLICKA HÄR för att läsa mer om hennes arbete. Hela 39 000 fattiga skolflickor i Sydafrika har hittills blivit lyckliga ägare till var sitt kit och därmed fått sin skolgång tryggad!

Nu startar vi upp ett projekt som vi döpt till PADS. I det arbetet träffade jag, Samira, nyligen rektorn på skolan Makupula, en av Kayamandis två High Schools, och mötet resulterade i att jag fått en projektgrupp från skolan till min hjälp, där vi tillsammans håller på att utarbeta riktlinjer och administrativa rutiner för hur vi ska administrera och distribuera PADS-projektets kit lokalt till behövande flickor på skolan.

MEN - ingenting av det här kan bli verklighet om vi inte kan finansiera vårt projekt. På Makupula går 827 elever i år, varav 447 är flickor. Projektgruppen bedömer att cirka hälften av dessa flickor, dvs 224 stycken, inte har råd att köpa mensskydd. Kostnaden är alltså R190 per flicka och multiplicerat  med 224 får vi en summa av R42 560 som vi behöver samla in så fort som möjligt. Och till vår glädje har bidragen redan börjat inkomma, trots att projektet än så länge bara ligger i startgroparna. Härom dagen fick vi en generös gåva på R6000 från Fredagsgolfen här i The Helderberg. Många av våra vänner som hört oss prata engagerat om PADS-projektet har redan anmält sitt intresse för att stötta oss finansiellt, och härom dagen inkom en första mycket generös gåva från vännerna Kjerstin och Åke B på det svenska projektkonto vi precis startat upp.

Om ni vill hjälpa dessa flickor så finns nu PADS-projektets eget konto på ICA-banken
- Kontonummer 9272 2682192 (kontoinnehavare Samira Wingårdh-Waenerlund). 
- Bankgiro 5299-9869 som är kopplat till samma konto och då är det OCR 927226821928 som gäller. 
Ingen som arbetar med det här projektet tar ett öre för sitt arbete, och vi har heller inga som helst administrativa kostnader. Vartenda öre går således helt oavkortat till inköp av dessa kit till flickorna!

Vi kommer så snart som möjligt att även skaffa ett sydafrikanskt bankkonto för projektet, och återkommer om det. Vartefter som summan förhoppningsvis växer så kommer vi att redogöra för det här på bloggen, i samband med att vi publicerar information om arbetet med PADS-projektet.

Nu går startskottet för jakten på att i första hand hjälpa 224 flickor på Makupula High School!! Vi hoppas ni vill följa med, och stötta vårt arbete med en gåva. Alla bidrag är lika välkomna, både stora och små, jämna och ojämna. Här nedan ser ni några uträknade förslag, men det är som sagt bara förslag.

1 flicka = R190 eller SEK 134:-
5 flickor = R950 eller SEK 667:-
10 flickor = R1900 eller SEK 1335:-

16 kommentarer:

 1. Mycket bra initiativ från er. Vi bidrar med en liten summa

  Kjell & Kerstin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort TACK, kära vänner!!! Kramar till er båda från oss båda.

   Radera
 2. Härligt och se. Vi bidra lite vi också.

  Med vänlig hälsning

  Nicklas och Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. STORT och varmt tack, Nicklas och Linda!! Om ni vill kan du också gå med i vår nystartade FB-grupp "PADS-projektet i Sydafrika" för att få färska nyheter om projektet, ställa frågor och komma med förslag. Tillsammans kan vi göra STOR skillnad! Kram, Samira

   Radera
 3. Bra Initiativ!
  Ni har 10 flickor från oss insatt på ICA.
  Hälsningar
  Gabriella & Birger & BoBo

  SvaraRadera
  Svar
  1. STORT och varmt tack, go'vänner!! Tillsammans kan vi göra STOR skillnad! Kram, Samira & Björn.

   Radera
 4. Fick höra om detta igår genom innebandyklubben i Lerum! Bidrag insatt och projektet delat på FB!
  /åsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. STORT och varmt tack, Åsa! Häftigt att projektet har hittat ända till Lerum!! Om du vill kan du också gå med i vår nystartade FB-grupp "PADS-projektet i Sydafrika" för att få färska nyheter om projektet, ställa frågor och komma med förslag. Tillsammans kan vi göra STOR skillnad! Kram, Samira

   Radera
 5. Hoppas fler uppmärksammar ert arbete! Bidrag o FB = klart
  Kram Ebba

  SvaraRadera
  Svar
  1. STORT och varmt tack, Ebba! Kom snart tillbaka och hälsa på här i Kapstaden! Kram

   Radera
 6. Fint initiativ som Charlotte och Lars Lindblom tipsade oss om.
  Bidrar med en liten summa.
  Jenny och Johan Jobring

  SvaraRadera
 7. Stort och varmt TACK till både er och tipsande vännerna Lindbloms!
  Bästa hälsningar från mig och de lyckliga flickorna ni hjälper,
  Samira

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menskoppen har blivit väldigt populär i Sverige, kan det vara något för er?

   Radera
 8. Ja, manskoppen är verkligen en suverän innovation. Spännande att den blivit populär i Sverige. Vi har utvärderat flera tillverkare av menskoppar för PADS-projektet men kommit fram till att den kräver alltför mycket instruktion och tillvänjning för flickorna att använda, i alla fall som läget är nu. Dessa flickor har inte ens vana vid att använda tamponger. Men kanske kan det vara något för framtiden här i Sydafrika också. Än så länge håller vi oss till tvättbara bindor. Stort tack för engagemanget och för tipset :-)! Bästa hälsningar, Samira

  SvaraRadera