tisdag, mars 19, 2019

Planering för load shedding Stage 5 och 6!!

Enligt nyhetssiten News24 nu på eftermiddagen planerar Eskom och regeringen nu för ännu värre load shedding (planerade strömavbrott) än den nuvarande Stage 4, och kommenterar att "loadshedding is here to stay"!

Enligt uppgift kommer Stage 5 och 6 att innebära avstängning med ännu tätare intervall än de vi har nu under Stage 4 tre gånger per dygn i 2,5 timme. Det här är riktigt dåliga nyheter för både privatpersoner och företag. Till exempel hinner många hus- och lägenhetslarm redan nu inte ladda upp reservbatterierna under timmarna mellan avbrotten, så larmen fungerar sedan inte när avbrotten kommer. Och småföretagare som inte har råd med reservaggregat får hålla stängt allt oftare. Läs mer på News24/Fin24 HÄR!

Här är några viktiga saker att tänka på i samband med strömavbrotten:
* Att tanka bilen och hämta ut pengar i bankomat fungerar oftast inte under strömavbrotten. Tänk på att göra den typen av ärenden i god tid.
* Det är också viktigt att stänga av känslig elektronik under strömavbrotten, eftersom dessa kan skadas av s k "elspikar" när strömmen slås på igen.
* Köp hem mat som inte behöver tillagas för att ha tillgängligt under strömavbrotten, t ex ostbricka, kallskuret med tillbehör, några matiga smörgåsar eller en god sallad.
* Ta ut det du behöver från kylen innan strömavbrottet påbörjas och förvara i en kylväska eller kylbox med några kylklampar, så slipper du öppna kylen under strömavbrottet. Detta kan komma att bli extra viktigt om avstängningarna kommer ännu tätare framöver. I ett sådant läge kan det t o m vara bra att ha dubbla uppsättningar kylklampar i frysen så man alltid har frysta till hands. Likaså kan det vara bra att minimera öppnandet av kyl och frys även under tider då strömmen är på, för att främja att temperaturen återställs så fort som möjligt.
* Om du inte redan gjort det så införskaffa pannlampa av bra kvalitet där ljuset kan riktas, så kan du läsa eller göra något annat som kräver bra ljus under strömavbrotten på kvällstid. Även en powerbank är bra att ha, så kan mobil, läsplatta och laptop laddas under avbrotten. Läs testresultat först innan inköpet eftersom det är stor variation i hur kraftfulla olika powerbanks är.
* Köp hem värmeljus, fotogenlampor, ficklampor, soldrivna lampor och dylikt. Kolla batterier i ficklampor.
* Ladda med kol eller ved till grillen.
* Många restauranger, men inte alla, har numera skaffat reservaggregat och kan hålla öppet under load shedding. Kontrollera detta i förväg med den restaurang du tänker besöka.
* Undvik att åka hiss eller befinna dig i annan kritisk situation just när avbrotten startas eftersom det kan dröja innan reservaggregaten börjar fungera. Om det finns några sådana, vill säga...
* Håll dig uppdaterad om tiderna för avbrott just där du befinner dig. Bäst gör man det med hjälp av appen "EskomSePush" i sin mobil eller läsplatta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar