onsdag, mars 27, 2019

Quoin Rocks restaurang sätter press på att få Guide Michelin till Afrika!


WOW!! Nog hade vi förstått att restaurang Gåte på vingården Quoin Rock är något alldeles extra men att vårt middagsbesök härom kvällen, tillsammans med vännerna Karina och Thord Gustafsson, fullständigt skulle golva oss hade vi inte räknat med. Det här är med god marginal den häftigaste gourmetupplevelse vi har haft hittills i Afrika - en sann  njutning för alla sinnen!

Gåte spelar helt enkelt i en liga för sig. Kanske är det inte så konstigt med tanke på att köksmästare Rikku O'Donnchu har arbetat på flera världsberömda Guide Michelin-krogar runt om i världen tidigare (bland annat på Noma i Köpenhamn och The French Laundry i Napa Valley) och även har ett förflutet från BBC MasterChef. Vi har läst att han kallas för "the Viking Chef" och det får sin förklaring när vi får en pratstund med honom i slutet av vår middag och han berättar att hans mamma är svensk och pappa till hälften isländsk. Det märker vi inte så mycket av under kvällen förutom att pilgrimsmusslorna i en av rätterna är från Danmark. I gengäld har han låtit de ukrainska ägarnas kultur avspegla sig lite i delar av menyn.
Men innan vi går in på den kulinariska upplevelsen måste vi sägas några ord om miljön. Ägarparets son och likaledes ukrainska sonhustru driver verksamheten. Sonhustrun är arkitekt till yrket och det är hon som har ritat och utformat den moderna och spektakulära restaurangbyggnaden. Den ljusa och vackra interiören domineras av glas, porlande vatteninstallationer och ljusa och mörka träslag.

Så fort vi kommer innanför dörrarna välkomnas vi med våta handdukar och en fräsch välkomstdrink.
Vi visas in i restaurangen som ligger belägen med vacker utsikt över Simonsbergs sluttningar. Vår servitör Sergej (ja, även han är från Ukraina men numera bosatt i Angola på egen farm när han inte arbetar här i vindistrikten) välkomnar oss till bordet efter att vi avnjutit välkomstdrinken ute på terrassen.

Vi blir tillfälligt bragda ur fattningen när han berättar för oss att han kommer att servera oss en meny på hela 16 rätter! Bara en gång har vi ätit fler rätter än så och det var en 22-rättersmeny på Mugaritz, en av världens allra bästa mattempel, enligt Guide Michelin. Den upplevelsen liknande mer en helaftonsföreställning än en middag och med facit på hand kan vi glädjande berätta att middagen på Quoin Rock är en bra bit på väg åt samma håll. Gåte slog upp dörrarna den 1 december och kvällens meny, där chef Rikku fått riktigt fritt spelrum, var bara ett dygn gammal vid vårt besök så vi hade inte ens kunnat läsa oss till vad vi skulle få uppleva.

Bricka efter bricka med våra rätter bärs in av assisterande personal och serveras oss av Sergej under roliga/spännande/häpnadsväckande berättelser och instruktioner. Eller vad sägs om en rätt som kallas "Dinner with the dictator" i menyn (som består av en mångsidig mässingskub på vårt bord men rätternas namn ingraverade) bestående av en cigarr som serveras med tillhörande askkopp full med aska?!? "Cigarren" visar sig gjord av bröd och askan, som bland annat består av fermenterad vitlök som ger en fyllig och lite söt arom, är jättegod att rulla brödcigarren i.

En annan höjdare är ett ankägg som tömts på sitt innehåll genom ett hål i botten och sedan fyllts med en paté av typen fois gras. För första gången kunde vi dessutom äta fois gras utan dåligt samvete eftersom den tillverkats utan att plåga fågeln. Istället blandar man levern med vissa av ingredienserna i den mat man annars brukar tvångsmata fåglarna med. Sympatiskt! Och resultatet var verkligen jättegott.

Vid ett annat tillfälle bär Sergej in injektionssprutor på bordet som han sedan använder för att injicera läckerheter i våra rätter med. Men man blir ju lätt fundersam först...

Kvällens gapflabb åstadkoms när vi får in ballonger som vi ska "suga musten ur" - fyllda med helium som gör att våra röster låter ungefär som Kalle Ankas. Inte ett dugg kulinariskt men oj så barnsligt kul - speciellt när middagen börjar lida mot sitt slut och alla vinerna haft inverkan på stämningen.
Här bredvid kan ni se (och höra!) en video av hur det gick för vännen Thord när han gick i närkamp med sin ballong.

På tal om vinerna bör det poängteras att samtliga viner som paras med de 16 rätterna faktiskt, djärvt nog, kommer från Quoin Rock! De ukrainska ägarna har planterat nya stockar och bara producerat vin sedan 2014. Man har med flit väntat med lanseringen av dessa tills restaurangen hade slagit upp dörrarna. Vinerna är bra men inte av samma höga klass som maten. Mest imponeras vi av bredden; MCC till dessertvin och i stort sett allt däremellan.

Ljuvlig tonfiskceviche med smak av kokos

En av desserterna förtjänar ett extra omnämnande. Till vår förvåning får vi in något som ser ut som ett snäckskal med pilgrimsmussla. Men det visar sig att snäckskalet är ätbart och gjort av ljuvlig vit choklad, pilgrimsmusslan är en liten milk tart, rommen en apelsinskalssorbet, etc. Jättekul och sagolikt gott!

Men smakar det så kostar det, och det här kalaset på 16 rätter går loss på ungefär R2 500 per person inklusive wine pairing och dricks på 12,5 % som automatiskt läggs på notan oavsett hur många gäster man är. Vi tycker ändå att det är mycket prisvärt om man jämför med det astronomiska pris en liknande middagsupplevelse betingar i Europa eller någon annanstans i världen. Dock finns det en mindre middagsmeny att välja på också, och det går även utmärkt att äta lunch här för en betydligt överkomligare slant, där rätterna till viss del är desamma som till middagen.
  HÄR hittar ni restaurangens webbsida.
(Samtliga foton är tagna av oss fyra gäster, och filmen tagen av Karina Gustafsson)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar