tisdag, april 23, 2019

E-simkort - bra för oss med dubbla mobilabonnemang

Här kommer ytterligare ett bra tips från vännen Stefan L. Den här gången handlar det om dilemmat med olika mobiltelefonnummer i Sverige och Sydafrika. Hur håller man enkelt koll på båda numren utan att behöva byta simkort hela tiden eller ha två mobiltelefoner? Så här skriver Stefan:

 Jag har varit i kontakt med Tele2 och Tre. Båda erbjuder eSim (elektroniskt SIM) till alla telefoner som har dubbel SIM funktionalitet. eSIM är en elektronisk funktion som fungerar som ett fysiskt SIM-kort men det är det inte. Däremot finns SIM-kort platsen kvar och kan besättas av t ex ett sydafrikanskt SIM-kort (Vodacom eller MTN eller vad man nu har).

Resultatet är att man har EN telefon som fungerar som TVÅ telefoner - en svensk telefon om man får samtal till sitt svenska nummer och en sydafrikansk telefon som vanligt. Många har ju två telefoner, en sydafrikansk och en svensk, men det behöver man alltså inte längre.

Fler och fler telefoner har ”Dual SIM funktionalitet”. T ex har iPhone X serien, stor som liten, dessa möjligheter.

Så här frågade jag Tele2: "Förutsatt att jag byter till Tele2 är det då så att jag har ett elektroniskt Tele2-abonnemang (SIM) och ett fysiskt SIM i Sydafrika?"

Tele2 svarade följande: "Det går jättebra att använda dig utav vår nya funktion E-sim till en iPhone X och sedan ett vanligt SIM-kort ifrån Sydafrika i telefonen. Du kan enkelt och smidigt få ditt E-sim via mina kollegor i Tele2-butiken."

E-sim står för "embedded sim" dvs inbyggt simkort. Funktionaliteten sitter i en krets i mobilen (eller Apple Watch, läsplatta, mm) i stället för som tidigare i det lilla lösa simkortet. Har mobilen dessutom plats för ett vanligt simkort kan man således ha två mobilnummer kopplade till en och samma pryl. Men det räcker inte med att själva mobilen har tekniken för e-sim inbyggd i hårdvaran - mobiltelefonioperatörerna måste lägga till stöd för den nya tekniken i sina system för att det hela ska fungera och operatörsbyte möjliggöras.

De av oss som inte har Tele2 eller 3 (Tre) som operatör får kontrollera om denna möjlighet också erbjuds av vår operatör i Sverige i nuläget. Enligt uppgift är även Telia på gång så övriga operatörer lär nog snabbt anpassa sina system. Användare med bara ett mobilabonnemang ser ju också fram emot att slippa skaffa nytt simkort när man byter operatör.
Stort tack för intressant tips, Stefan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar