lördag, april 13, 2019

Mycket viktigt om reseförsäkringar!

Denna säsong har vi, pga familjeskäl, fått ändra våra resplaner några gånger. Då har vi upptäckt villkor i hemförsäkringens reseskydd och i det avbeställningsskydd som ingår när resan betalas med vissa kreditkort som vi inte kände till tidigare.

I samtliga dessa reseförsäkringar finns ett villkor för avbeställningsskydd att resan måste utgå från Sverige! Avbeställningsskyddet gäller alltså inte för resor som inte utgår från Sverige! I ett sådant läge måste man teckna särskilt avbeställningsskydd, t ex via flygbolaget, bokningssiten online eller eventuell resebyrå/researrangör.

Detta innebär att om vi redan är här i Sydafrika och t ex bokar en resa från Kapstaden till Namibia, Mozambique eller vilket annat land som helst i världen som vi sedan tvingas avboka så gäller inte avbokningsskyddet i reseförsäkringar eller via kreditkortet man betalat med! Och detta oavsett anledning till avbokningen. Detta var en tråkig och dyr nyhet för oss.

Dessutom - om man hastigt behöver återvända till Sverige på grund av anhörigs sjukdom eller dödsfall skall man först kontakta SOS International i Köpenhamn (samordningscentralen för alla nordiska försäkringsbolag) på tel +45 70 10 50 50 dygnet runt så deras läkare kan godkänna att läget är tillräckligt allvarligt genom att ta kontakt med behandlande läkare i Sverige. Först därefter kan hemresan bokas. Det duger alltså inte att boka hemresa, resa hem till Sverige och väl på plats i Sverige skaffa ett läkarintyg som visar att läget var tillräckligt allvarligt för en hastig hemresa, utan detta ska alltså avgöras av SOS Internationals läkare i Danmark innan hemresan görs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar