fredag, april 05, 2019

SPECdays i Kayamandi

Årets glasögondagar i kåkstaden Kayamandi blev lite annorlunda än vanligt. I år genomfördes fyra "SPEC-days", som vi kallar det, då vi provar ut och förser mindre bemedlade kåkstadsbor med synproblem med passande glasögon. Redan från början visste vi att denna säsong skulle bli lite av ett jubileum. Vi skulle kunna nå det hägrande målet med 5000 stycken glasögon som fått nya, glada ägare. Detta tack vare många, många frivilliga krafter inom den svenska "kolonin" här nere.
Så lördagen den 9 mars kunde vi förse Kayamandibon Joyce Dyani med det 5000e paret. Det hela firades med en liten ceremoni där det skålades i "bubbel" och överlämnades blommor och en liten present till den mycket överraskade och glada Joyce.

Under säsongen har vi skickat 23 personer till vår lokala optiker Jean Pierre van Zyl som hjälper oss ta hand om personer med allvarligare synproblem som behöver specialtillverkade glasögon. Jean Pierre har under alla år ställt upp helt gratis för Glasögonprojektet, och tar bara betalt för materialet han använder. Ni som läser detta får gärna stötta honom med att köpa era egna glasögon hos honom vid behov. Han lägger verkligen ner sin själ i varje kund och har ett stort sortiment av snygga bågar i alla prisklasser. Ni hittar Jean Pierres butik EyeGuy (fd Nuvision) på 20 Plein Street inne i Stellenbosch stad.

Nu återstår för oss i teamet att följa upp och se till att de 12 patienter, som vi under säsongen beslutat ta till vår ögonläkare Nico van Helsdingen i Somerset West, får transport, behandling och fortsatt medicinering. Vi räknar dessutom med att det i minst tre fall kommer att krävas ögonoperationer.

TACK!

Vi i SPEC-teamet vill också passa på att tacka alla vänner som på olika sätt hjälper till och stöttar Glasögonprojektet både i Sydafrika och ifrån Sverige. Det rör sig om allt från insamlade glasögon till donationer som framför allt går till att täcka läkarvård och tillverkning av specialglasögon. En ovärdelig hjälp har vi också från våra vänner från svenskkollonien under SPEC-dagarna.













Ett speciellt tack vill vi i år också rikta till                             projektets Allt-i-Allo, Madiba,                                                          vår lokala projektmedlem i Kayamandi.




Klicka nedan på "Läs mer" för en bildkavalkad från säsongens SPECdays 2019!











































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar