fredag, april 19, 2019

Vad har stickor, rutor, mor- och farmödrar gemensamt? Jo, Lena!


Vännen Lena G har startat en lavin av välvilja både i Norrtäljeområdet och i svenskkolonin här i Kapstadens vindistrikt, och dessutom försett vindistrikten med ett antal svenska mor- och farmödrar på köpet. Lena har skrivit ihop ett helt underbart kåseri om hela den härliga historien. Luta er tillbaka, läs, le och njut - och kanske till och med bidra framöver om ni vill! Stort tack, Lena!

Det började med en påbörjad ruta….
… som jag stickade vidare på i väntan på mammografin på Vergelegen Medi Clinic i Somerset West utanför Kapstaden i Sydafrika. Allt material låg i en fin korg med stickinstruktion. Rutorna monterades till filtar för behövande barn i Western Cape-provinsen.


Inspirerad togs idén vidare till Rimbo Hälsocentral där en oss närstående doktor tände på idén. En korg med stickor och restgarner placerades i väntrummet och succén var ett faktum. Norrtälje tidning gjorde reportage och det stickades både i hem och på Hälsocentralen. När Norrtälje Hälsocentral startades och försågs med korg 2018 ökade produktionen lavinartat.

… som blev till filtar….
Första lasset rutor togs omhand av anställda på Vergelegen, men sedan ville vi ha bättre koll på vart filtarna tog vägen. Från 2018 har händiga svenska damer i golfkolonin gjort ett fantastiskt arbete med att montera långt mer än 50 filtar (mer än 1200 rutor). Varje filt får ett broderat hjärta – kärlekens symbol!

Mars 2018 skänktes filtar till Heartlands Baby Sanctuary, till barn på förskolan i Sir Lawry’s Pass och till några enstaka behövande. 

Före jul fick vi höra om ett litet barnhem för sex föräldralösa barn i en villa i Somerset West - precis så många filtar som fanns leveransklara. Överlämningen blev lyckad och ett sms-tack ledde oss till organisationen ”Acres of Love” vars idé är att skapa ”eternal homes”, dvs hem utan institutionsprägel där varje barn ska kunna rota sig och känna trygghet. Se gärna deras hemsida www.acresoflove.org. Tyngdpunkten för verksamheten ligger i Johannesburg men i Somerset West/Strand finns sju hem där samtliga barn nu fått var sin filt. Det kändes mycket bra att några av oss fick lämna över filtarna och uppleva hur välordnat barnen har det. Vi har lovat att enbart sprida bilder där barnen får vara anonyma, men glädjen gick inte att ta miste på. Tre av filtarna gav dessutom ca 1.000 SEK på auktion till förmån för Imibala Project (uniformer mm till skolbarn) och en filt såldes privat och omvandlades till 16 fleecefiltar hos organisationen Mama Themba, som förser nyförlösta mödrar på statliga förlossningskliniker med en påse som innehåller det allra nödvändigaste inför hemkomsten.

… och gjorde oss alla till mormödrar och farmödrar!
Ansvariga på Acres of Love blev mycket engagerade i vårt arbete med filtar försedda med hjärtan till ”deras” barn. Dom berättade att det i (vita) Sydafrika finns en tradition att den som ska bli mormor eller farmor stickar en filt till barnbarnet. Den följer sedan med barnet hela livet. Vi som stickar och monterar filtar blir på så sätt ett slags mor-och-farmödrar till dessa föräldralösa barn. Hjärtevärmande!

Blir du inspirerad – eller vill du inspirera någon annan att bidra med t ex restgarner eller egna rutor är du välkommen att höra av dig!

Lena Gutberg, e-postadress: förnamn@efternamn.com
”Svala” (övervintrande i Sydafrika och sommarboende på Värmdö)
Go'a, rutiga filtar överlämnas till Heartlands av Anna-Karin O, en av de svenska "rutmonterarna"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar