söndag, november 03, 2019

HURRAAAAA! Sydafrika världsmästare i rugby!!!



Igår var dagen för det stora avgörandet i Japan - vem skulle bärga världsmästerskapet i rugby 2019? Finalen stod mellan England och Sydafrika och än en gång blev det till vår glädje sydafrikansk seger!!! Hurraaaaa!!! Ett jättestort grattis till det sydafrikanska rugbylandslaget!!!
Det har gått precis 12 år mellan varje sydafrikansk VM-seger (VM spelas endast vart fjärde år).
Vi såg finalen igår uppe i kåkstaden Kayamandi och det var knökfullt med folk inne på Amazink som visade matchen på tv-skärmar. Vid flera tillfällen under matchen var glädjen så total att alla brast ut i spontan nationalsång! Det borde vi lära oss av i Sverige, minsann!

Första gången Sydafrika vann världsmästerskapen var år 1995 då Springboks besegrade All Blacks från Nya Zeeland och självaste Nelson Mandela överräckte pokalen till kapten Francoise Pienaar. Det kan ni se en helt underbar filmversion av i filmen Invictus där Morgan Freeman spelar Mandela och Pienaar spelas av Matt Damon, två fantastiska rolltolkningar där skådespelarna även lärt sig att prata med brytning på xhosa respektive afrikaans. Det är en av de bästa filmer vi sett - HÄR kan ni se trailern.
HÄR är en 4 minuter lång sekvens om vad som låg bakom filmen. Men har ni tid så se gärna DENNA helt underbara sekvens på 11 minuter istället, som ger en ännu bättre bakgrund och har några underbara klipp från Invictus-filmen.

Andra gången Springboks vann var år 2007 och då var vi och flera andra i vår svenskkoloni redan på plats här nere och satt klistrade framför tv-apparaterna och hejade som galningar när Sydafrika mötte England i finalen.

Och nu var  det alltså dags igen för Sydafrika att vinna den åtråvärda Webb Ellis Cup. Endast fyra länder har vunnit världsmästerskapen sedan de startade år 1987: Nya Zeeland och Sydafrika tre gånger vardera, Australien två gånger och England en gång. England är alltså det enda laget från norra halvklotet som vunnit VM.

Om ni tittat en del på rugbyn under mästerskapet och lärt er lite om hur spelet går till ska ni kika på denna vansinnigt roliga sekvens ur den tecknade filmen Khumba - KLICKA HÄR. Det sydafrikanska rugbylandslaget Springboks har tagit sitt namn efter antilopen med samma namn, och här ser ni ett gäng animerade antiloper som tar sig igenom en knepig situation genom att göra en rugby-scrum. Känner ni även till att "zebra crossing" är den engelska benämningen på svartvitrandiga övergångsställen så blir filmsekvensen extra kul. Allra bäst är antilopernas sanslöst roliga brytning på afrikaans.
PS. "Migration season" är beteckningen på den årliga tidsperiod då spelarna byter klubbar genom att värvas och köpas till nya klubblag. DS

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar