onsdag, november 20, 2019

Namibia - just nu en del av Sydafrika

Utsikten över ett av vattenhålen från vårt privata hus på Etosha Heights Safarihoek

 Men HALLÅ! skriver en av våra bloggläsare. Ni är ju på long stay i Namibia – det måste ni ju skriva om på Sydafrikabloggen!


Nu är det ju så att Sydafrikabloggen ska handla om just Sydafrika. Men äsch, vi gör en tillfällig utvidgning av det nationella begreppet och låter Namibia ingå i The Republic of South Africa i några veckor framöver. Så – då var det problemet fixat och framöver kommer ni att få följa våra öden och äventyr i grannlandet.

Utsikt från poolterassen på Sasa Safari Lodge i Outjo

Vi har länge varit nyfikna på Namibia men ville inte bara fara hit för att turista lite snabbt utan verkligen ha tid att VARA här. Nu har det blivit verklighet. Vi har upprättat vårt ”base camp” i den söta kuststaden Swakopmund där vi hyrt en jättefin lägenhet i en månad. Först spenderade vi en vecka med att installera oss och lära känna staden närmare. Stadskärnan är koncentrerad så det gick utmärkt att mestadels göra till fots. Det kommer att bli mer om Swakopmund längre fram, men nu får ni till att börja med en rapport från de norra delarna av landet där vi befinner oss just nu. Efter cirka sex timmars bilfärd har vi nämligen kommit upp till trakterna kring världsarvet Etosha Pan, berömt för sin vackra vildmark och sina mängder med vilda djur. Efter att ha bilat ungefär 2/3 av sträckan övernattade vi på Sasa Safari Camp, ett sött litet familjeägt ställe i närheten av staden Outjo. Lodgen är ”basic”, ungefär trestjärnigt, men rent och snyggt och med en hjärtlig familjär stämning. Dessutom drivs den helt och hållet med solenergi! Alla gästerna umgås vid poolen och på den fina terrassen med härlig utsikt över det vida landskapet. Grillen tänds på kvällen och middagen är god och vällagad med soppa, grillbuffé och lite klassisk malvapudding till efterrätt.

Huvudbyggnaden på Etosha Heights Safarihoek i soluppgången
Igår checkade vi in på jättefina safarilodgen Etosha Heights Safarihoek (ägs av företaget Natural Selection som har många safarilodger i den här delen av Afrika, www.naturalselection.com). Redan en halvmil innan vi kom fram blev vi stående med vår hyrda SUV vid ett vattenhål där en liten hjord med elefanter badade och släckte sin törst. Vilken underbar syn! De små elefantungarna plaskade skojfriskt i vattenbrynet. På eftermiddagen gjorde vi vår första game drive med vår game ranger Teek som har nästan 20 års erfarenhet i yrket och är en uppslagsbok av kunskap. Dessutom är han en väldigt trevlig och skojfrisk kille. Vi hann se ytterligare en hel hjord med elefanter, några giraffer, många zebror, antiloper, en lejonflock och precis innan solnedgången – en svart noshörning! Safarihoek är välkänt för sina goda möjligheter att se ”black rhino”, så det har vi hoppats mycket på.

Makalöst vacker solnedgång över Etosha
Det här är en utmärkt tid att resa eftersom det är just före den hektiska semesterperioden kring jul och nyår. De flesta boenden är ganska tomma nu och vi välkomnas med öppna armar. Det innebär också att vi faktiskt kommer att få vår guide Teek alldeles själva under våra tre dagar här. Det italienska gänget som också är inbokade här får trängas i egna safaribilar.

Ankomstdagen avslutades med en jättegod trerätters middag under den glittrande stjärnhimlen innan vi nöjda och trötta slöt ögonen i vårt härliga safarihus med stråtak.

To be continued...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar