tisdag, november 26, 2019

Namibia del 2

Oj, oj, oj – så här länge har det aldrig varit "tyst" på Sydafrikabloggen! Det har gått väldigt många dagar sedan vi hade tillgång till en fungerande internetanslutning. Och inte bara vi. Hela Namibia har haft stora problem i en veckas tid. Men här kommer nu äntligen lite om vad vi har haft för oss sedan sist.

Det blev tre dagar på underbara Etosha Heights Safarihoek (läs mer om Safarihoek HÄR) fyllda av häftiga djurupplevelser. Länge kommer vi till exempel att minnas elefanthjorden som badade och drack bara några meter från oss i vår Land Cruiser! Det var så skoj att se och höra hur de interagerade med varandra, och hur de små elefantungarna imiterade de stora. För att inte tala om när vår game ranger Teek tog oss till The Hide, en hydda de byggt precis vid ett av vattenhålen, och vi i lönndom kunde smyga på den söta unga giraffhanen som nästan gick ner i spagat för att kunna släcka sin törst. Där satt vi i hyddan och sippade på vår sundowner, i vårt fall varsin gin & tonic med goda tilltugg, och njöt av djuren som kom till vattenhålet för att dricka på kvällskvisten. Oförglömligt!

Safarihoek är en lyxig privat game lodge i ett jättestort privat reservat på ofattbara 65 000 hektar!  Marken var för länge sedan en del av statliga världsarvet Etosha Nature Reserve men blev sedan avdelat till boskapsfarmare i många år. 

För ett tiotal år sedan började dessa 65 000 hektar successivt köpas upp av namibiske företagaren Andre Nel i partnerskap med en holländsk investerare som vurmar för djur och natur, och de har nu med berättigade stolthet återfört detta stora landområde under namnet Etosha Heights till ”wildlife conservation”, granne med den statliga Etosha National Park. Men elefanterna river ner staketen hela tiden, så egentligen är det ett enda kolossalt området alltihop där djuren strövar fritt. Och det kan behövas i år eftersom torkan är den värsta på mannaminne och djuren får allt svårare att hitta föda och vatten. Både i privata Etosha Heights och i det statliga området finns även anlagda vattenhål, tack och lov. Dessa ser helt naturliga ut och är anlagda i naturliga svackor, men har tillförsel av vatten som pumpas upp från grundvattnet, oftast med enkel vindkraft. Ur en självisk synpunkt gynnar det safariturismen med torkan, eftersom det blir lättare att se djuren utan högt grönt gräs och man lätt hittar djur som samlas vid de få vattenhålen.

Efter vår lyxiga vistelse på Safarihoek beslöt vi att ta två dagar i den statliga parken också, främst eftersom vi hört så mycket om den makalösa upplevelsen man kan ha vid vattenhålet i Okaukuejo, alldeles innanför Andersson gate - ja, den är uppkallad efter en svensk nämligen Charles John (Karl Johan) Andersson – googla på det! Mer om denna upplevelse kommer snart. Den som väntar på nå’t gott…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar