torsdag, december 12, 2019

Namibia del 5 - Swakopmund

Hohenzollern Building, byggt 1909 som hotell men idag privatbostäder, med den magnifika namibiska öknen i bakgrunden.
 Sedan en tid är vi nu tillbaka i vårt "base camp" i Swakopmund där vi långtidshyr en lägenhet via airbnb centralt mitt i stan.

Det här är verkligen en charmig liten stad med en koncentrerad stadskärna som lämpar sig utmärkt att utforska till fots. Det första man lägger märke till är de enormt breda gatorna. Vissa är faktiskt upp emot 50 meter breda! Efter några dagar fick mysteriet sin förklaring när en vänlig dam på Woermannhouse Art Gallery berättade för oss om stora oxkärror, dragna av upp emot 20 oxar, som förr i tiden hämtade varor från skeppen vid havet. Oxkärrorna behövde så breda gator för att kunna vända, helt enkelt. 

Arkitekturen i staden är också mycket anmärkningsvärd. Gamla vackra byggnader är friskt blandade med modernare, ibland vilt kolorerade, hus i fantasifull stil.

Swakopmund har cirka 45 000 invånare idag. Invånarna är både svarta, färgade och vita och har sitt ursprung från Tyskland, Sydafrika, olika stammar av bantu och khoisan/khoikhoi och andra afrikanska länder. De vita talar antingen tyska, afrikaans eller engelska – och inte så sällan en salig blandning av alla tre språken. 

Vi har hyrt en lägenhet via www.airebnb.com väldigt centralt och njuter av att ha gångavstånd till alla restauranger och affärer. Lägenheten ligger bara ett kvarter från havet så det är enkelt att ta långa promenader utefter stranden när andan faller på. Dessutom har vi tagit sköna spa-behandlingar och gått på gym i nybyggda The Dome några gånger i veckan för att göra av med några av alla goda kalorier vi stoppar i oss. The Dome är en häftig sport- och hälsoanläggning i utkanten av staden. 
Del av The Dome invändigt, sett från löpbandet i gymmet på våning 2.

I Namibia finns de flesta affärer som vi är vana vid från Sydafrika, t ex mataffärerna Pic n Pay, Woolworth, Checkers och Foodlover’s Market. Det går precis lika bra att betala med sydafrikanska rand (ZAR) som med namibiska dollar (N$) och kursen är identisk. Den namibiska valutan får inte föras ut ur landet så det gäller att se till att bli av med den innan hemresan.

Vädret har varit lite svalare än i Kapstaden, cirka 15-25 grader, ungefär som svensk sommar. Men den stora skillnaden är att solen lyser varje dag. På en månads tid har vi inte haft EN droppe regn. Skönt för oss men tufft för djur och natur, förstås.

Fortsättning  följer.
Del av staden med en oljerigg i fjärran som kommit in för reparation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar