fredag, december 27, 2019

Namibia del 7 - djur och natur i Walvis Bay

Björn och kontaktsugna pelikaner
En halvtimme med bil söderut utefter kusten från Swakopmund ligger staden Walvis Bay som har en mer industriell prägel än Swakopmund. Detta är också den enda riktigt djupa hamnen på kusten så här lägger många frakt- och kryssningsfartyg till. Även oljeriggar ligger på svaj utanför staden i väntan på uppdrag eller service/reparation.

Här kan vi turister också kliva på katamaraner för att göra roliga utflykter till havs. Och det gjorde vi, förstås.

Laramon Tours var ett av de första företag som började med dessa turer. Väl ombord hälsas vi välkomna med en drink i form av ett glas sherry. Det är inte bara besättningen som välkomnar oss utan även en hel drös med kontaktsökande pelikaner och sälar. De nöjde sig inte med att beskåda oss på avstånd utan landade precis bredvid, och ibland PÅ, oss! Det kan möjligtvis ha berott på att besättningen matar dem med diverse marina delikatesser, men troligare är väl att det var vårt övermått av charm som lockade dem till närgången kontakt.
"Vår" katamaran från Laramond Tours

Under färden berättar kapten om kustens historia och det marina livet.

Det första vi ser är några roliga delfiner som gör en liten uppvisning för oss alldeles nära båten.

Sedan styr vi kosan mot den sandiga spetsen på halvön Pelican Point där det fullkomligt kokar av sälar i vattnet. Och på stranden ligger sälar var man än ser. Ljud och dofter är överväldigande. Sälarna låter som bräkande får och dofterna från deras avföring och blöta päls är inte helt angenäm, så kapten ser till att lägga båten så vinden blåser från oss mot sälarna - tack för det!

Det finns flera hundra tusen sälar bara i den här kolonin. Och det finns många, många fler kolonier som dessa utmed kusten. Sälarna har inga naturliga fiender här (vattnet är för grumligt för vithajar) så dessa stora sälkolonier håller dessvärre på att göra slut på all fisk längs kusten.

Schakaler, och ibland faktiskt även lejon, söker sig ner mot kusten för att få sig ett skrovmål på säl ibland, men det räcker inte på långa vägar för att hålla dessa stora kolonier i schack.

Efter vårt möte med sälarna bjuder besättningen på champagne, fantastiska ostron och annat gott drinktilltugg ombord. Vi minglar, skålar, småäter och njuter i solen. Pelikanerna vill också gärna vara med på kalaset men vi är snåla och jagar bort dem.

Här på kusten odlas ostron som av många anses vara bland de bästa i världen. Vi kan inte annat än instämma, och de vi bjuds på på katamaranen håller härligt hög klass.


Samira i livligt samspråk med pelikan
Efter några spännande timmar till havs vinkar vi farväl av båt och besättning och bilar ännu längre söderut utmed kusten. Här finns en hel del havslaguner där man skördar stora mängder havssalt som ligger i höga "snödrivor" utmed kusten. Några som också stortrivs i lagunernas grunda, salta vatten är flamingos som majestätiskt kliver omkring på sina höga ben i jakt på föda. Vart vi än vänder oss ser vi dessa vackra vita och ljust rosa fåglar i stora flockar i vattnet.

Det här är en väldigt trevlig dagsutflykt från Swakopmund.

HÄR hittar ni Laramon Tours webbplats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar