söndag, december 22, 2019

Namibia del 6 - på ökenäventyr med Tommy


Nu har vi lämnat Namibia och anlänt till den kalla nord (läs Stockholm) för jul- och nyårsfirande innan vi återvänder till den sydafrikanska sommaren i slutet av januari. Men det finns fortfarande en del vi vill förmedla till er om våra namibiska äventyr, så vi backar bandet lite grann och återvänder i minnet.

I Swakopmund med omnejd finns många spännande utflykter inom bekvämt dagsutflyktsavstånd. För dem som gillar äventyrssporter som fallskärmshoppning, paragliding, sandboarding, quad-bikes, kamelridning och liknande är området ett Mekka. Vi har testat det mesta av dessa aktiviteter tidigare, bland annat i Queenstown (Nya Zeeland) som är ett annat område känt för sina fina möjligheter för äventyrssporter, och vårt sikte var därför den här gången inställt på djur och natur.
Här kommer en berättelse om den första utflykten vi gjorde i Swakopmund:

Tommy's Living Desert Tours
Tommy med sina halvtama ökenfåglar
"Välkommen till mitt kontor", säger Tommy om öknen som kallas för The Namib Dessert, eller i vardagstal bara The Namib. Den anses vara världens äldsta öken och den finns alldeles runt hörnet i utkanten av Swakopmund. När vi kört en bit blir sanden allt lösare och djupare. Då stannar Tommy och tar först av sig sina Crocks ("Dom har jag bara för att se professionell ut", säger han och skrattar) som han sedan inte sätter på sig igen på hela turen, även när sanden är brännhet - han uppmäter mer än 50 grader vid ett tillfälle. Sedan släpper han ut en del av luften i däcken så hjulen ska få bättre grepp i den djupa, lösa sanden när vi klättrar uppför och nedför sanddynerna. Någon frågar Tommy hur han ska få luft i däcken igen, och han svarar att han har ett helt gäng med cykelpumpar i bilen som alla damer ska få använda i slutet av turen, haha. Sedan tillägger han med glimten i ögat: ”Vi har ett talesätt här i Swakopmund: om man sliter ut ett par skor här så blir man kvar här för alltid!”.

Tommy var den första i Swakop som för 23 år sedan började göra den här typen av guidade turer. Han är egentligen polisman till yrket, en härligt skojfrisk man som verkar känna alla i stan. Han påminner om en liten, energisk duracellkanin när han barfota kutar i förväg för att rekognoscera innan han ropar på oss att följa efter och titta på det han har hittat. Han låter oss gå i gåsmarsch hela tiden för att i möjligaste mån inte trampa på djur och insekter som gömmer sig i sanden.

Samira med ödle-örhänge!!
Tommy är en levande uppslagsbok om djur och natur, och en härlig entertainer. Little Five Dessert Tour kallar han den tur vi givit oss ut på. ”Man måste ner på knä för att hitta livet i öknen”, säger Tommy. Det är inget man ser när man bara kör förbi. Så sent som i mitten av 1800-talet fanns det fortfarande många stora vilda djur här, t ex elefanter. På en uttorkad flodbädd hittar Tommy en elefanttand som en påminnelse om svunna tider.

En fågel slår sig ner bredvid oss på bara någon meters avstånd. När Tommy visslar kommer den flygande och sätter sig på hans hand och han matar den med små maskar och frön. Vi hittar spår av schakaler, antiloper, ormar och andra små djur. Och så fångar han in en liten ödla som han låter bita sig fast i Samiras ena öra som ett vackert örhänge. 
Palmato-ödla
Allra vackrast är den pyttelilla, genomskinliga palmatoödlan vars ryggrad man kan se under det genomskinliga skinnet. Den har vackert färgat, tunt, ömtåligt skinn som inte tål sol. Då dör den. 

Färden går vidare och plötsligt tvärstannar Tommy och springer fram till en liten buske där han brukar hitta en kameleont, och till vår glädje är den "hemma" idag också. Den har en tunga som är lika lång som hela kroppen inklusive svansen! Kameleonter äter allt som är mindre än de själva, inklusive mindre kameleonter. Den rör sig väldigt långsamt men snabbar på när den är ute efter Tommys maskar som han dinglar på lagom avstånd för att vi ska få se hela den fantastiska tungan.
Sidvindare
Dagens utmaning för Tommy blir att hitta en orm åt oss. Men till slut får han syn på spåret av en "side winder" (sidvindare på svenska) och efter lite spårande hittar vi själva ormen och hinner beundra den en stund innan den gräver ner sig i sanden igen.
Det gäller att boka den här turen i mycket god tid om man vill få Tommy själv som guide. Han har duktiga medarbetare som också gör turer men det är något alldeles speciellt att uppleva "Tommy in action". Han är liksom "the real deal". Bland det första han frågar oss är om det är viktigt att vi är tillbaka prick kl 13:30. Det säger en hel del om hur entusiastisk han är och hur mycket han fortfarande älskar det han gör. Vi avslutar turen med att beundra den fantastiska utsikten över öknen och havet framför oss och klockan hinner bli 14:30 innan vi är tillbaka i stan.

KLICKA HÄR för att komma till företagets webbplats. Vad ni än gör - missa inte den här upplevelsen om ni är i Swakopmund!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar