fredag, januari 24, 2020

Namibia del 10 - Windhoek

Utsikt från vår lägenhetsbalkong i Windhoek
Här kommer den tionde och sista delen av vårt namibiska äventyr. Och nu ska det handla om Windhoek, Namibias huvudstad där vi avslutade vår månadslånga resa.

Även här hyrde vi lägenhet via airbnb - en nybyggd, lyxmöblerad trerummare för 800 svenska kronor per natt. Och dessutom på sjätte våningen med utsikt över staden.

En av dagarna gjorde vi en stadsrundtur. Det finns flera olika aktörer som gör sådana och det bästa är om man kikar på Tripadvisor för att se vilken som får bäst omdöme för tillfället. Vi hade extra tur och var ensamma deltagare på turen, så vi kunde skräddarsy rundturen helt efter våra egna intressen. Bland annat var vi väldigt intresserade av Penduka som är ett aktivitetscentra för misshandlade fattiga kvinnor. Verksamheten påminner lite om Philani som svenska läkaren Ingrid Le Roux driver i Khayelitsha, men denna är mycket mer omfattande. Penduka har blivit mycket omtalat och det går till och med bra att bo här som turist.
Hyddor för övernattande turister i Penduka
Lutheranska Kristuskyrkan
Vi besökte också den söta lutheranska Kristuskyrkan som har blivit lite av en symbol för staden. Den pittoreska kyrkan påminner lite om ett pepparkakshus, tycker vi.

Ännu häftigare var besöket i Independence Memorial Museum som faktiskt är byggt med en kaffemaskin som förebild! Det är ett modernt och intressant museum med fantastiska målningar som på ett lättillgängligt sätt åskådliggör landets och stadens historia. Från museets översta våning har man dessutom en makalös utsikt över hela staden. Inträde är helt gratis men uppe på restaurangen får man istället köpa en dricka av något slag som tack för besöket.
Independence Memorial Museum
Vårt besök i Windhoek varade bara i två dagar så vi hann inte med så många restaurangbesök som vi skulle ha velat. Högt upp på önskelistan stod att få möjlighet att träffa vår vän kocken Anton Bekker som tillsammans med sin förre partner Ed tidigare drev Taste Bistro i Somerset West under många år. Ed är nu kock på en konferensanläggning i Windhoek men är på väg att emigrera till sin nya kärlek i Kanada. Middag med Anton intog vi på Stellenbosch Wine Bar som faktiskt ägs av Jean Engelbrecht, ägare till legendariska vingården Rust En Vrede i Stellenbosch vindistrikt. Miljön på Stellenbosch Wine Bar är fantastisk, maten god men servicen usel, dessvärre. Man sitter utomhus på en vacker innergård i den ljumma kvällen - perfekt för en låååång middag i goda vänners lag. Men se till att ha gott om tid eftersom personalen är virrig och tämligen osynlig.
Middag på Stellenbosch Wine Bar med vännen Anton Bekker
Kväll nummer två styrde vi kosan till legendariska krogen Joe’s Beerhouse. Vi hade fått den rekommenderad från många håll, bland annat en person som bodde i Windhoek för 20 år sedan och berättade att det var dit man gick på den tiden. Så är det faktiskt fortfarande! Och konceptet håller ännu. Restaurangen är som ett enda stort garden party. Här är det kött och öl som gäller. Namibia är världsberömt för sitt fina kött och det bästa köttet i Windhoek serveras här, både kossa, lamm, gris och alla sorters vilt. Bushman Sosatie är ett grillspett som ger möjlighet att smaka lite av varje för den som, liksom vi, inte klarar att välja. Jösses, va' gott!

Härliga nya vännerna Kitty och Barika
Efter en månads fantastiska upplevelser var det dags att lämna Namibia. Färden gick med Ethiopian Airlines via Addis Abeba till Stockholm.

I Addis blev vårt anslutningsflyg väldigt försenat och vi blev sittande i många timmar i väntan på att flygplanet skulle bli godkänt för start. Som så många gånger förr fann vi då helt plötsligt nya, härliga vänner så där spontant som bara händer i Afrika. Blonda Kitty från Kapstaden jobbar för FN och flyger runt i hela världen i sitt jobb. Barika är från Kenya men jobbar numera som sjuksköterska i Malmö och hade varit i Kenya för att begrava en släkting. Tiden bara flög iväg under trevligt umgänge med våra två nya vänner.

I Stockholm firade vi jul och nyår med släkt och vänner och fick dessutom möjlighet att välkomna ännu ett barnbarn in i vår familj. Men nu är vi ÄNTLIGEN hemma i Kapstaden igen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar