tisdag, januari 28, 2020

Sill och knäckebröd på väg till Kapstaden!!

Kajsa Claude


Och inte från Sverige utan från - Johannesburg!!
Påsken är räddad!
Svenska Kajsa Claude bor med sydafrikansk man i Johannesburg och producerar knäckebröd och alla möjliga härliga sillar enligt svenska recept. Hennes livshistoria är så spännande så här får ni ta del av den i sammandrag:


Kajsa växte upp på Djurö i Stockholms skärgård som ett av fem barn till konstnärsföräldrar. Hennes mamma ville inte ha ”typiskt svenska barn” så hela familjen tillbringade några år på Gran Canaria i slutet av 60-talet. Kajsa studerade så småningom filosofi, spanska och lingvistik i Göteborg och gick några år på konstskola men reslusten tog överhanden och hon jobbade på Atlas Resor under merparten av 80-talet. Hon var därefter med och byggde upp Journalistgruppen med ett mellanspel 1994 som skulle ha stor betydelse för hennes liv. Hon blev rekryterad att projektleda ett fredsövervakningsuppdrag i Sydafrika med bas i Durban inför de första demokratiska valen i landet, eftersom ”en reseledare kan hantera i princip vad som helst”, som den ansvariga personen på Sida uttryckte det. Kajsa träffade Nicholas i Port Shepstone i januari 1994 och höll kontakten tills dess att Nicholas flyttade till Sverige 1997. Båda arbetade på Journalistgruppen under många år med minst ett besök varje år i Sydafrika.

I januari 2010 flyttade Kajsa och Nick till Johannesburg utan några bestämda planer annat än att det var dags för en förändring. Kajsa blev erbjuden jobb på Ogilvy PR och blev inte långt därefter utnämnd till byråchef på en av Sydafrikas störst PR-byråer. Efter 10 år på sydafrikansk PR-byrå var det dags att gå vidare. Albatros Travel med huvudkontor i Köpenhamn letade en person med permanent uppehållstillstånd i Sydafrika för att koordinera reseledare från Sverige, Danmark, Finland och Norge för uppdrag i Afrika. Redan året dessförinnan grodde en idé om att starta ett litet svenskt matföretag, en idé som föddes ur en längtan efter knäckebröd som Kajsa hade bakat för egen konsumtion sedan flytten till Johannesburg. Steget därefter, från knäckebröd till inlagd sill, var inte långt och hennes sydafrikanska vänner började beställa från hennes hem i Killarney.

På den vägen är det.

Nu säljer Kajsa senapssill, sherrysill, inlagd sill och knäckebröd på tre ställen i Johannesburg: The Culinary Table i närheten av Lanseria-flygplatsen och i The Leopards två butiker i centret 44 Stanley och i The Rand Steam Shopping Centre.

Veckan 24-28 februari kommer Kajsa och Nicholas till Kapstaden och kan leverera knäckebröd och sillar till alla oss som längtar. Beställer gör man senast den 10 februari direkt av Kajsa Claude på e-postadress förnamn.efternamn@gmail.com. För oss som bor i The Helderberg Basin (Somerset West, Strand och Gordon's Bay) och Stellenbosch kommer leveransen främst att ske i samband med Tisdagsgolfens lunch den 25 februari. Vilken restaurang lunchen kommer att hållas på är ännu ej fastställt när detta skrivs, men det kommer som alltid att bli någonstans i närheten av Stellenbosch Golf Club där golftävlingen spelas varje vecka. Håll utkik här på bloggen så meddelar vi plats när det närmar sig.


För betalning vid leverans är kontanter enklast och gärna jämna pengar. Kajsas företag är alldeles nytt men kortbetalning kommer att införas så småningom.
Vi håller tummarna för att hon också hittar intresserad återförsäljare i Kapstaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar