torsdag, mars 19, 2020

SpecDays i Kayamandi kåkstad


I lördags avslutade vi årets traditionella SpecDays i kåkstaden Kayamandi i Stellenbosch med
att syntesta 116 kayamandibor och lämna ut glasögon till personer med synproblem.
Och det händer dessutom att vi kan ge några av våra besökare en klapp på axeln och gratulera dessa till prima syn och att inte behöva glasögon. Kanske är det viktigaste med besöket hos oss att få
snygga glasögonbågar, vem vet.
Vi har hittills i år genomfört fyra stycken SpecDays och totalt testat 432 personer och försett behövande med glasögon eller på annat sätt hjälpt dem med synproblemen.
Till vår hjälp i vårt SpecDays-team har vi dels vår mycket erfarna ögonläkare Dr Nico van Helsdingen som helt gratis hjälper våra patienter som har ögoninfektioner eller andra medicinska synproblem.
Dessutom har vi vår fantastiska lokala optiker Jean Pierre van Zyl som tar fram glasögon till de som har mer udda synproblem.
Har ni själva någon form av synproblem kan ni med förtroende vända er till någon av dessa två specialister beroende på vilken typ av problem ni har.

Dr Nico van Helsdingen som är ögonläkare hittar ni i Somerset West i Busamed mitt emot Strand golfklubb Tel. 021 824 1230

Optiker JP van Zyl har sin praktik EyeReStore i Stellenbosch och nås på tel. 021 886 4024

Att jobba med Glasögonprojektet är mycket stimulerande men tar naturligtvis en hel del tid för oss, dels med våra SpecDays uppe i Kayamandi men också alla förberedelser, samla och mäta upp glasögon, organisera och transportera för läkarbesök och operationer och, och. och....

Men vi, det vill säga Bettan, Janne och jag (Björn) gör det med mycket stor glädje. Vår belöning får vi när vi till exempel får den varma goa kramen från den äldre damen som med tårar i ögonen förstått att hon kan börja sy igen. Eller när den tioåriga flickan upptäcker att hon med de nya glasögonen faktiskt kommer kunna se vad läraren skriver på "svarta tavlan".

Ett STORT OCH VARMT TACK TILL ER ALLA som stödjer vårt Glasögonprojekt.
Ett speciellt tack vill vi också rikta till alla er fredagsgolfare som via Fredagsgolfens fond
sponsrar 3/4 av våra kostnader för glasögon, mediciner, operationer etc. etc. etc.
Ett speciellt STORT TACK! riktar vi också till Christina & Lars-Göran Itskowitz som mycket generöst lovat att sponsra resterande 1/4 av våra kostnader.

Bästa hälsningar,
                                                                          Bettan, Janne och Björn

PS. Vi avslutar med att berätta om en lite rolig händelse från i lördags när vi hade vår sista
SpecDay för säsongen.
- Det var den där äldre damen som kom tillbaka till oss, lite frustrerad och besviken. Hon hade blivit
undersökt och fått ett par fina glasögon som på ett bra sätt korrigerar hennes synfel. Nåväl, damen kom tillbaka med en ca 18-årig dotter i släptåg. Hon viftade i luften med de nya glasögonen och bad att få byta för att  "de fungerar ju inte".  Vadå, frågade jag "ser du inte bra med dina nya glasögon?"
Jo, svarar damen "för mig fungerar de mycket bra... men se, när min dotter här sätter på sig mina glasögon då blir allt mycket suddigt för henne" DS.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar