torsdag, maj 14, 2020

Rapport från svenska vänner i Sydafrika


Våra vänner Rolf och Jessica S är några av de svenskar som fortfarande är kvar i Sydafrika. Här kommer en intressant skildring som Rolf har skrivit om hur det känns att vara i Kapstadens vindistrikt nu under coronapandemin. Stort tack, Rolf!

Idag skriver vi dag nummer 49 av lock down och igår höll President Ramaposa sitt sjätte tal till nationen om Covid-19. ​​"Vi vill öppet kunna förmedla information till folket i detta land," sade den synligt utmattade presidenten som suckade ofta och pratade med tydligt ansträngda stämband.

Han var självkritisk och sa flera gånger att det som blivit fel skall ändras. Han tog också upp polisvåldet. ”Genomförandet har varit långsamt och verkställigheten har varit inkonsekvent och för hård,” sade Ramaphosa. Elva personer dog vid polisens ingripande mellan 27 mars och 5 maj, enligt IPID, som också har rapporterat 376 utredningar av polismissbruk under samma period.

Han lovade korrigeringar av det som blivit fel, men försvarade sig med att detta är första gången i landets historia som vi står inför denna typ av problem.

En analys av hans tal finns om ni
KLICKAR HÄR.

Det finns mycket kritik från olika delar av samhället och det torde vara orsaken till att Ramaposa så tydligt tog upp frågan om felaktigheter i beslutet om lock down och övergreppen från polisen. Förre finansministern Trevor Manuel är en av kritikerna, och vad han anser kan man läsa i en intervju som ni hittar genom att KLICKA HÄR.
Bättre än så här kan man knappast ha det för lunchen

För oss går det mycket bra här i Sydafrika men vi saknar alla vänner och så får vi inte spela golf. Kanske är det så att det blir en förändring där. Eftersom Ramaposa sa att man skall göra förändringar i reglerna om hur och när man får träna. Det är fint väder här och det brukar bli 24 grader på em.

Men det är många som har det svårt. Sydafrika är kontrasternas land i många stycken och det blir mycket tydligt när man ser hur lock down hanteras i olika delar av landet och i olika områden. Nedanstående två exempel från nyheterna under veckan visar det tydligt.

Mest besvärligt har daglönearbetarna, de får inget arbete. Har ingen mat och skall få hjälp av regeringen, men det lilla man ger per person räcker inte långt. Det är mycket om detta på TV-kanalerna och här nedan kan man se ett exempel. Intervjun handlar först om regeringens bidrag och sedan om att mannen enligt reglerna inte får vara där och leta efter arbete. Hans svar talar sitt tydliga språk.


I går var vi och handlade på Spar och vi pratade med en av tjejerna i charken. Hon berättade att det är mycket tufft där hon bor. Endast ett fåtal har arbete och kan köpa mat. I hennes familj är de normalt tre som arbetar nu är hon ensam. Hennes sammanfattning var ”det kanske är bättre att man blir sjuk stående än får stå på knä och ha det dåligt för att inte bli sjuk”.

I söndags pratade vi med Celina som normalt arbetar här på Emerald Bay.
Vi brukar hjälpa henne ibland och ger henne också jobb. Hon klarar sig betydligt sämre nu. Hennes man får inte arbeta och får ingen lön. På Emerald Bay har det beslutats att ge de personerna lön under de fem veckor som det varit Lock Down nivå 5. Om hon får arbeta nu vid nivå 4 är osäkert. Vi träffade henne söndags och gav henne en hel del hjälp. Det känns bra att kunna göra det.

Det är kontrasternas land kanske ännu mer nu i dessa tider. Lite senare i veckan såg vi ett reportage från KwaZulu Natal. Det hade rubriken ”Business as usal”. Bilden visar hur det vid det tillfället såg ut där, kvinnan i försäljningsståndet för grönsaker såg bara ett problem och det var att hon var tvungen att betala sin handsprit själv. Den tyckte hon att staten skulle tillhanda gratis.



I KvaZulu-Natal har ett sjukhus stängts efter att personal och patienter blivit smittade i mycket stor omfattning. Nu har man också tvingats stänga ett sjukhus för att personalen är rädda för och vägrar arbeta med Cvid-19 smittade patienter.

Ramaposa berättade att man nu satt in ekonomiska åtgärder motsvarande 10 % av BNP och mera är på gång. Det hjälper lite men inte speciellt långt med ett stöd på R350 per månad. Dessutom så är risken för smittspridning mycket stor, som man kan se av bilden nedan.


Det görs mycket frivilliga insatser. Vi ser hela tiden hjälporganisationer som är ute och delar ut mat.

Stranden får vi inte gå på så den är helt tom. De ursprungliga strandinvånarna hur nu utrymmet helt för sig själva.



Vi kan handla och har varit i Somerset Mall några gånger. Många affärer är öppna, men det är inte många besökare i butikerna.

Vi skulle åkt hem i tisdags och nu är den biljetten ombokad till 30 maj. 

Vi är naturligtvis tveksamma till om den resan blir av med tanke på att level 4 fortfarande kommer att råda då. 
Vi får se och vi har det bra här i Strand.

Hälsningar

Rolf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar