torsdag, juni 25, 2020

När kan vi resa tillbaka till Sydafrika?


Ja, det är "anyone's guess" eller tiotusenkronorsfrågan just nu.

Det spekuleras mycket i vid vilken tidpunkt det kan komma att bli möjligt att flyga till Sydafrika igen från Europa. Sydafrikas turistnäring har förstås redan tagit mycket stryk under lockdown-perioden som har varit en av de hårdaste och längsta i världen under coronapandemin. Ambitionen är förstås att kunna öppna landets gränser så tidigt som möjligt men samtidigt har smittan börjat ta fart ordentligt nu när man långsamt lättar på restriktionerna. Vi läser många artiklar om hur framför allt kåkstäderna börjar drabbas hårt nu. Det är ett faktum som inte förvånar någon eftersom det i praktiken är omöjligt att hålla någon slags social distansering när man trängs i små, enkla skjul under den kalla och regniga vintern. I kåkstäderna finns också många multisjuka med t ex HIV/aids eller tuberkolos som gör dem extra sårbara. Men å andra sidan är medelåldern inte så hög, vilket förbättrar chanserna att klara av ett insjuknande utan att bli allvarligt sjuk.

Klart är i alla fall att många vill resa till just Sydafrika så fort pandemin klingat av. Nyligen gjordes en internationell online-undersökning som mycket glädjande visade att det är just till Sydafrika de allra flesta vill resa när det blir möjligt igen. Sydafrika var det allra populäraste resmålet tätt följt av Nya Zeeland, Kanada, Costa Rica och Namibia. HÄR kan ni läsa mer om undersökningen.

Vår gissning är att Sydafrika kommer att öppna gränserna stegvis - först för den mindre grupp som har stark anknytning till landet, t ex permanent uppehållstillstånd eller annat långt visum, äger ett boende i landet eller är affärsresenär. Vid ett något senare datum tror vi det blir möjligt att åka in som turist på vanligt 90-ddagarsvisum. Men det handlar ju inte bara om att kunna resa in i landet. Det måste ju också vara möjligt och någorlunda riskfritt att röra sig ute i samhället. Förhoppningen är att vi ska kunna resa ner igen någon gång innan årsskiftet. Men i värsta fall kan det ju komma att handla om att det mesta av nästa Sydafrikasäsong faktiskt "fryser inne". Och då är det inte oss själva vi ska tycka synd om utan alla de näringsidkare som drabbas oerhört hårt av att turismen uteblir. Det kommer att handla om många livsverk som går under. Till viss del är det redan ett faktum - i Sydafrika såväl som i många andra länder i världen.

torsdag, juni 18, 2020

"Dagen då jag bytte från högklackat till vandringskängor"

Vår sydafrikanske vän sedan många år, Lizelle Coombs, har blivit kändis och gjort ett föredrag för TEDx Talks minsann om hur hon bytte liv och daglig gärning. KLICKA HÄR så kan ni se och höra hennes historia.

Så här skriver TEDx Talks om hennes föredrag: "Lizelle takes you on her personal journey where she discovered the people that society first cloaked in despair, then forgot, and to this day, often still choose to forget. Even she did, until that day, the day she traded her heels for boots."

söndag, juni 14, 2020

Rolf om Golf 😉

Vi har varit mer än lovligt distraherade de senaste dagarna eftersom vi hade den stora lyckan att hämta en liten shetland sheepdog-valp i förrgår. Lilla Molly håller oss just nu upptagna dygnet runt så mailen har vi helt enkelt inte hunnit med. Av den anledningen har vi skam till sägandes missat att lägga ut vännerna Jessica och Rolf S trevliga blogginlägg som skickades till oss redan i förrgår, den 12e juni. Här kommer det äntligen. Stort tack och rejäl ursäkt till Jessica och Rolf! Och vi måste erkänna att vi får rejält hemlängtan när vi ser allt det vackra i Strand och Helderberg Basin.
Njut, kära vänner!

Herrarna i ordning från vänster: Jock, Francois och Rolf

Efter 77 dagars avstängning öppnar golfen i Sydafrika

Vi var ute och promenerade idag i Strand och på golfklubben träffade vi Jock och Francois som naturligtvis var mycket glada och berättade för oss att klubben öppnar för spel i morgon 13 juni. När vi kom hem kunde vi också se i mail och på TV-nyheterna att golfklubbarna nu får öppna. Man kommer att släppa ut fyrbollar med 12 minuters mellanrum. De andra reglerna som gäller i Sydafrika med ansiktsmask och social distance gäller också. Både medlemmar och gäster får spela.

Banan är i mycket finns skick och omgärdas av de höstblommor som man också ser på många andra håll.
Bilden visar 4:ans tee med 3:ans green och fairway i bakgrunden.
Kaktusarna blommar vackert på Strand GC så här i mitten av juni.
Hälsningar
Jessica och Rolf

Sydafrikas riksvapen

Den senaste tiden har vi sett Sydafrikas riksvapen i många officiella sammanhang, t ex när president Ramaphosa eller någon av ministrarna framträder med anledning av coronapandemin. Men känner ni till historien bakom riksvapnet och dess tillkomst? Vi har plöjt Wikipedia och andra källor och så här ligger det till:

Sydafrikas riksvapen fastställdes för första gången 17 september 1910. Det nuvarande vapnet togs fram 1999 för att symbolisera de konstitutinella förändringar landet genomgått sedan 1994.

På ett fält av guld syns två människofigurer vända mot varandra och med armarna höjda till ett handslag, avbildade i röd ockra i sydafrikansk hällristningsstil, omgivet av en tunn bård i röd ockra. Över skölden ligger ett svart spjut och en knobkierie (klubba) korslagda.

Ovanpå detta är en uppstigande sekreterarfågel avbildad i guld, som på bröstet bär en stiliserad protea med nio foderblad i omväxlande grönt och guld, och med nio kronblad formerade i en triangel bestående av omväxlande huvudställda trianglar i tre rader, den översta röd, de tre därpå följande gröna och guld om varandra, och de fem sista omväxlande gröna och guld med mittriangeln svart. Sekreterarfågeln kröns av en uppstigande sol med sju strålar, brutna mellan guld och orange.

Under skölden ligger ett grönt band med mottot !KE E:/XARRA //KE i silver. Språket är khoisan och betyder ungefär "skilda folk förenas". Från bandets båda ändar utgår två elefantbetar i guld, krökta inåt, vars spetsar bär sekreterarfågelns vingar. Innanför betarna flankerandes skölden av två veteax i guld.

Det nya riksvapnet togs fram genom en designtävling där tio sydafrikanska designers deltog. Tre förslag presenterades för regeringen som valde ett förslag av designern Iaan Bekker. Det vinnande förslaget togs i bruk i samband med högtidlighållandet av Freedom Day den 27 april 2000, det vill säga årsdagen av det första allmänna fria valet i Sydafrika efter det att apartheidlagarnas avskaffande 1994.

Sveriges motsvarighet är det så kallade Stora Riksvapnet som ser ut så här. Mer om det kan man läsa HÄR på Wikipedia. Sveriges riksvapen regleras i lag och får inte användas i näringsverksamhet utan tillstånd. En lustig kuriosa i detta sammanhang är att svenska sotare bär det Stora Riksvapnet förgyllt på sina bälten. Sotarna fick denna tillåtelse av Drottning Kristina efter att ett flertal sotare hjälpt till att släcka en brand på Stockholms slott på 1640-talet.

onsdag, juni 10, 2020

Coronastatistik i procent av population

Om man är intresserad av att jämföra statistik mellan olika länder kan vi varmt rekommendera webplatsen www.worldometers.info. Här visas intressant statistik i realtid över alla länder i världen, t ex beträffande folkmängd, ekonomi, livsstil, miljö, energi, hälsa - och ja, förstås även coronastatistik.

På denna site kan man också jämföra siffrorna med hänsyn taget till population i respektive land. Varje dödsfall i covid -19 är givetvis en tragedi i sig men de relativa talen ger ändå en mer rättvisande bild än bara numerärer. Coronatabellen rangordnar t ex antalet smittade eller döda i procent per miljon invånare.

HÄR är en direktlänk till coronastatistiken! Klicka på den gröna länken "view by country", strax under det sammanlagda antalet coronasmittade i världen, för att komma till statistiken per land. Eller skrolla lite längre ner på sidan, bara.

Vrid och vänd på statistiken genom att klicka på rubrikerna i tabellen. Och klicka på respektive lands namn för fördjupad statistik om just det landet.

Coronastatistiken uppdateras kontinuerligt, men alltid vid midnatt varje dygn (GMT-tid, vilket är kl 02 på natten svensk tid).

lördag, juni 06, 2020

Negativa upplevelser av Watercircles Caravan Clubs skadereglering


Nu har våra värsta farhågor besannats. Och det bereder oss verkligen ingen glädje att få rätt i den här frågan.

Vi hade en mailväxling med en av de högsta cheferna på försäkringsbolaget Watercircles Caravan Club i februari där vi uttryckte vår förvåning och irritation över att de, endast några månader efter att vi och många andra i vår svenska Sydafrika-koloni blivit nya kunder, hade dubblerat dagspremien för förlängning av reseskyddet trots att vi vid tecknandet fått helt andra löften och summor. Vi uttryckte då även en farhåga att de skulle hantera eventuellt framtida skadereglering lika "yvigt". Den chef jag mailväxlade med skickade ett mycket upprört svar i starka ordalag som han senare bett om ursäkt för. So far so good – or bad, för det dubblerade priset kvarstår förstås oförändrat. HÄR kan ni läsa vårt tidigare blogginlägg om det.

Men nu har flera av våra vänner i kolonin ansökt om skadeersättning från bolaget, för skador av olika slag som inträffade under den gångna säsongen i Sydafrika. Då visar det sig tyvärr att precis det vi var rädda för nu är ett faktum. Ingen av de ”svensk-sydafrikaner” vi talat med har upplevt en lika dålig reseskadehandläggning hos något annat bolag som hos Watercircles Caravan Club! 

Här är några exempel på företagets skadereglering:

* Skaderegleraren efterlyste flera gånger dokument och underlag som redan skickats in både fysiskt och digitalt. 

* Skaderegleraren valde att använda dagens växlingskurs på 0,51 trots att kunden skickat skriftligt bevis på att ha betalat 0,66 vid skadetillfället. Efter några upprörda mail backade bolaget till slut och betalde ut rätt summa.

* Watercircles Caravan Club kräver skriftligt läkarintyg på att försäkringstagaren varit helt frisk 3 månader innan avresa till utlandet för att bevilja ersättning för akut sjukdom. Det här är onödigt administrativt krångel som ingen av oss upplevt hos andra försäkringsbolag där det alltid har räckt med ett sanningsintygande.

* Bolaget vill inte ersätta en akut tandskada om inte kunden kan lägga fram bevis på att lagningen var provisorisk. Eftersom lagningen fortfarande håller lär det inte bli någon ersättning. Även detta är ett krav på skriftliga bevis som ingen av oss tidigare fått från andra bolag.

* För att få ersättning för förlorat bagage måste man kunna bevisa var och när man köpt ett visst plagg. Kontoutdrag räcker inte eftersom där ju bara framgår tid, plats och pris - inte exakt vad man handlade. Här kan vi t ex jämföra med Dina Försäkringar och If, som flera av oss har färska erfarenheter från, där man förstås gärna emotser kvitton på inköpen men i brist på dessa väljer att tro kunden på dennes ord.

* Företaget har också lyckats med konststycket att få SAMTLIGA av oss att uppfatta att man med tillägget Resextra (som gör att hemförsäkringen uppgraderas till sk Superhem) slipper självrisken på 1 500 kr vid eventuell skada under resan. Men det hävdar nu bolaget är felaktigt uppfattat och inte är applicerbart på skador som understiger 1500 kr. Den reservationen har ingen av oss uppfattat när försäkringen tecknades, och då är det ju uppenbarligen så att Watercircles Caravan Club behöver förtydliga sin information om tilläggsförsäkringen.

Sammantaget har skadehanteringen från Watercircles Caravan Club präglats av ifrågasättanden, beviskrav och ältande om småsummor. 
Det är de skadedrabbade i vår bekantskapskrets överens om. En väl fungerande skadehantering är ju det allra viktigaste för oss kunder när oturen är framme. Den avvägning som var och en nu måste göra som kund är om det utökade reseskyddet på 90 dagar (isf 45 dagar som de flesta andra försäkringsbolag inkluderar) uppväger det elände som våra vänner nu har fått genomlida när de drabbats av olika typer av skador under utlandsvistelsen. Från vad vi hört lär det bli många kunder ur vår grupp som inte vågar ta denna risk framöver och väljer att lämna bolaget vid nästa årsförfallodag.

måndag, juni 01, 2020

Idag går Sydafrika in i Alert level 3!


Idag är det dag nr 67 av lockdown i Sydafrika och från och med idag den 1 juni vågar man äntligen lätta lite på de hårda lockdown-regler som landet levt under sedan i slutet av mars. Vännerna Åke B, Jessica och Rolf S med flera får nu äntligen spela golf igen, till exempel. Och sydafrikanerna kan bryta sin ofrivilliga nykterhet och köpa alkohol igen - men bara måndag till torsdag. Cigaretter fortsätter att vara förbjudet tills vidare. Många skolor är nu också på väg att öppna upp igen, men måste leva upp till hårda krav på hygien och säkerhet.

HÄR är en video från Eye Witness News som summerar de viktigaste förändringarna.
Och på den sydafrikanska nyhetssiten www.news24.com finns mycket mer att läsa om vad den nya Alert Level 3 innebär för det dagliga livet i Sydafrika.

Här är en summering från www.southcoastherald.co.za av de mest signifikanta lättnaderna:

Level 3 will involve the return to operation of most sectors of the economy, subject to observance of strict health protocols and social distancing rules.
Some of the restrictions lifted are:
* People will be able to exercise at any time during the day, provided this is not done in groups.
* The curfew on the movement of people will be lifted.
* Alcohol may be sold for home consumption only, under strict conditions, on specified days and for limited hours.
* All manufacturing, mining, construction, financial services, professional and business services, information technology, communications, government services and media services will commence full re-opening.
* Wholesale and retail trade will be fully opened, including stores, spaza shops and informal traders. E-commerce will continue to remain open.
* Other sectors that opened previously, such as agriculture and forestry, utilities, medical services, food production and manufacture of hygiene products will remain fully opened.
Dagens statistik visar 34 357 konstaterade coronasmittade i Sydafrika, av vilka 65 % finns i provinsen Western Cape där Kapstaden och Vindistrikten ligger. Antalet dödsfall är nu uppe i 705 totalt, varav 525 för Western Cape.