fredag, oktober 20, 2017

Vatten i "tankarna"


Våra vänner Lena och Carl Gustaf G. är på plats i Somerset West sedan ett tag tillbaka. Från Carl Gustaf har vi fått följande mycket intressanta och viktiga information (och foton från hustru Lena) angående vattenbristen och tips på vad man kan göra. Stort och varmt tack, go'vänner!

Observera att hänvisning till inköpsställen i detta inlägg främst är till sådana i Somerset West med omnejd. 

Vatten
Vattenfrågan är prekär i Western Cape. Vi finner oss nu på restriction level 5. Detta innebär konkret att en person skall ej göra av med mer än 87 liter vatten per dag. Det talas nu om att minska denna ranson till 50 liter per person och dag. Riktigt hur denna beräkning skall gå till är lite oklart. Det beror tydligen även på vilken typ av boende man har. Dock har man för avsikt att straffa dem som konsumerar mera vatten. Förslaget är mellan fem tusen och tio tusen rand för varje månad man överskrider ransonen. Denna negativa påföljd kompletteras med en trappstegsformad prislista för vatten och avlopp. Jag var på kommunen i dag och där trodde man att straffavgiften skulle utgå om man i ett hushåll överskred 20 kubikmeter per månad.


Vad göra?
Vissa av oss som kommit ned diskuterar och genomför för närvarande följande alternativ:
* Borra en brunn eller köp in sig i en befintlig brunn 

Svårt och dyrt men bra lösning på sikt. Om man vill borra är det tydligen inte helt lätt eftersom många kommit på idén. Det gäller att hitta seriös entreprenör som också har tid. Vår estate undersöker för närvarande både att hitta bra entreprenör och vilka regler som gäller.
* Skaffa en eller flera tankar för att samla regnvatten
Komplettera med att köpa vatten från omkringliggande områden som ej har vattenbrist.
Hjälp med att installera: det finns säkert flera som är bra. Jag använder Jerome på Village Plumbers, tel +27 (0)21 852 8207 eller +27 (0)21 852 8022, mobil +27 (0)83 776 6900. Han gör nu i stort sett inte annant än installerar tankar.

Tankar om Tankar

Hur skaffa vattentankar? Inte helt lätt - ”alla” jagar tankar och dom börjar ta slut hos tillverkarna.
Det finns liggande och stående tankar. Vanligast är stående. Dom är troligen lättare att tillverka. Dessutom finns specialtankar som innehåller ett litet reningsverk för gråvatten (hand-, bad- och köksavlopp). Lösningen för hur vattnet i tankarna används beror bl a på tomtens topografi. Man vill optimalt ha självfall både från taket till tanken och från tanken till det man önskar vattna eller använda.
Vi har själva valt en lite mera avanserad lösning och har självfall från taket. I anslutning till tankarna kommer vi ha en pump så vi kan fylla poolen/vattna var vi vill eller koppla vattnet till huset. Detta i ett läge där restriktionerna blir hårdare. Då kopplas vattnet från pumpen till ett utomhusuttag (en vanlig vattenkran från huset). Samtidigt stänger vi av huvudkranen från det kommunala vattnet. Vattnet från våra tankar ersätter då det kommunala – så länge det finns vatten i tankarna. Det är främst här möjligheten att köpa vatten kommer in. Om det blir hårdare restriktioner blir det köpta vattnet säkert dyrare så ju tidigare man kan köpa vattnet desto bättre.

Följande affärer har hittills haft tankar:
Buco SW (hörnan N2 Wictoria 021-851 26 60, J G van Pittius Sir Lawries Pass (på vänster sida -gula reklamflaggor - innan man kommer in i själva Sir Lawries Pass), samt Brights Blackheath (021 201 52 63, van Riebeeck Road, stora vägen mot Kuils River - stora grå byggnader på vänster sida). Härutöver finns Builders Warehouse och Benbel. När jag frågade hade dom ingenting kvar och visste inte om och när dom skulle få ny leverans.


Hur får man vatten?
* Regn - inte mycket hopp nu och den närmaste tiden, men bra på sikt.
* Köpa vatten levererat till huset. Jag har hittat två leverantörer, men fortsätter att leta.
1. Henk Meyer, (021-880 08 68 info@hmrest.co.za) levererar till huset och har slang om 75 meter. Troligen regnvattenkvalitet. Har fått följande priser: 

4000 liter R2.000
5000 liter R2.600
12000 liter R5.000
2. Bräckt vatten som bara kan användas för att fylla på poolen levereras av Piet van Zyl. Han nås på tel +27 (0)
82 473 09 50. Pris: 40 cent per liter, dvs R400 per kubikmeter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar