onsdag, oktober 25, 2017

Pausa svenska mobilen när man är utomlands?


För er som är på väg ner till Sydafrika för en längre tid kommer här några tips för hanteringen av era svenska mobilabonnemang.

Ett alternativ är att lägga abonnemanget "vilande", man pausar helt enkelt numret och slipper betala under den tiden. De flesta operatörer tillåter detta max sex månader per år. Nackdeln är då att de som ringer får besked om att det inte går att komma fram på numret och den uppringande kan alltså inte ens lämna ett meddelande på mobilsvaret.

Ett alternativ om man vill ha abonnemanget levande under utlandstiden är att växla ner till operatörens billigare paket. Tele2 Företag (kanske även på Privat-sidan?) har t ex ett paket som heter LÅG för endast 29 kr + moms. Detta skyltar de förstås inte med, utan man måste specifikt fråga efter paketet. Sedan växlar man upp till ett mer omfattande paket när man återvänder till Sverige.

Uppstickareoperatören Fello, två unga syskon som startat verksamhet i Telias nät, har ett intressant paket utan bindningstid som bara kostar 95 kr i månaden inkl moms för studenter eller de som fyllt 55 år. Då ingår, förutom obegränsat antal samtal i Sverige och fria SMS och MMS i hela världen, även 2 GB mobilsurf per månad. De två första månaderna får man dessutom för halva priset. Fello har alltså samma geografiska täckning som Telia, och deras kundservice fungerar bra har vi läst i omdömen online och även testat själva.

På plats i utlandet kan man antingen sätta i sitt svenska SIM-kort lite då och då för att lyssna av meddelanden eller läsa inkomna sms, men man kan också sätta i kortet i en gammal telefon och ha den ständigt påslagen. Kolla bara att den gamla telefonen har rätt storlek på SIM-kortet. Skiljer det i storlek kan man kosnadsfritt beställa ett nytt "universal-SIM" från sin svenska operatör, som man sedan trycker ut ur hållaren i önskad storlek. Glöm inte heller att se till att mobilen inte är operatörslåst, så det går att använda ett annat SIM-kort i mobilen. Numera kan man också köpa mobiler med dubbla SIM-kortshållare. Kan dock vara svårt att få tag på, speciellt i Sydafrika.

Ett sista tips: glöm inte att ändra ditt mobilsvar och meddela uppringande att du för tillfället är oanträffbar och inte kan ta emot lämnade meddelanden, och hänvisa dem istället till din e-postadress i första hand. På så sätt slipper du betala för en massa låååånga lämnade mobilsvarsmeddelanden, och också för kostanden att ringa upp ditt mobilsvar för att lyssna av alla meddelanden. Men tänk på att inte nämna hur länge och till vilket datum du är bortrest, eftersom det är en intressant information om någon vill bryta sig in i din bostad under tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar