fredag, oktober 27, 2017

Vattenbesparingstips!

Härom dagen läste ni kanske vårt inlägg om Lena och Carl Gustaf G som berättade om vattentankar man kan införskaffa till sitt eget hus för att råda bot på bristen på vatten i Kapstaden med omnejd. 

Vårt upprop här på bloggen och på facebook om tips på hur man kan spara vatten har verkligen hörsammats. Det märks att frågan engagerar många och tipsen rullar in i stadig takt. Stort och varmt TACK till alla er som har tagit er tid att bidra, ingen nämnd och ingen glömd! Här är ett axplock av alla tips som inkommit. Om några dagar kommer mer, då vi berättar om en mycket smart och extremt vattenbesparande dusch!

Terese L W
Vi duschar över varsin hink och använder vattnet till att spola toaletten eller vattna favoritblommorna med. Rena avloppsvatten http://asaduru.com

Susanne N
* Koka potatis samt grönsaker i samma vatten. Låt vattnet svalna och använd sedan för vattning till växter.
* Spola bara varannan gång du/ni kissar på toaletten (jag vet - lite äckligt men säker 10 liter kan sparas varje gång).
* Fyll diskmaskinen till max innan denna körs, samma med tvättmaskinen * Fyll inte poolen.

Christer R
Spola bara när man gjort nr 2, vattna trädgården med sköljvatten från disk, personligen kan jag duscha kropp och tvätta håret på endast 3 liter vatten men det är nog extremt snålt: på huk med hink istället för vatten ur duschmunstycke.

Kjell-Göran K
Baljbad hör till standard ute i KZN landsbygd, fungerar fint.
Täck över plantor i trädgården med transparent plast under dagen, då självvattnar jorden plantorna via avdunstningen. Sparar man lite vatten på om man inte vill förlora det gröna helt.
Bäst metod är att avsätta en mängd vatten på dunk per dag och sonika stänga av kranen.

Birger L
https://www.facebook.com/groups/watersheddingsa/ Här finns mycket gott och blandat, över 100 000 medlemmar.
* Vi har borehole som vi kopplat in till en kran i köket och en anslutning till en toalett.

Yvonne F
http://mycapetownneeds.co.za/thinkwater/calculator.html
Use the Think Water Clculator. ‪"The first step to thinking less than 87 litres is finding out how much water you’re using daily!"

Ann-Lis O 
Har ni tittat på Petra Wadströms "Solvatten" och hur det skulle kunna användas? Företaget: Solvatten AB, hemsida solvatten.org. Tänker framför allt på de fattiga områdena men kan också vara något för alla när vatten på ett enkelt sätt via solen kan renas och återanvändas.

Ingegerd E
När man ska duscha så tar det ett tag innan vattnet blir behagligt varmt! Istället för att spola ut det kalla som kommer först, sätt en hink under! Vi vattnade sedan i trädgården med detta! Blir några liter beroende på hur lång tid det tar innan det blir varmt! Det är ganska lång tid i vissa fall! 

Lotta K
1. Låt vattnet innan duschen blir varm samlas i en hink som man sedan kan använda till att tvätta golv.
2. Vattnet som används medan man duschar kan samlas i en balja som kan användas till att spola toaletten och vattna trädgården (det gör inget att det finns med tvål).
3. En toalett använder mellan 5 och 18 liter vatten per spolning!!! Vi har en mindre behållare som tar 5 liter så vi fyller 5-liters plastflaskor som vi har bredvid toaletten.
4. Alla använder talesättet “if its yellow let it mellow – if its brown flush it down”. På det sättet spolar man mindre per dag.
5. En modern diskmaskin använder mellan 6 och 8 liter så det är mycket mer ekonomiskt att använda en diskmaskin än att hand diska.
6. En del kan även spara vattnet från tvättmaskinen och använder vattnet i trädgården. Vårt avlopp är inbyggt så det kan inte vi. Vi kör däremot bara fulla maskiner och har lyckats komma ner till ungefär en mörk och en vit tvätt per vecka (beroende på lakan och handdukar).
7. Stäng av vattnet medan man gör något som borstar tänder, tvålar in sig i duschen med mera.
Till er alla golfare så kan jag berätta att Strand har stängt av sina duschar och det har många andra banor också. Jag spelar på Westlake där man måste ta med sin egen handduk och duschen får bara ta 2 minuter. Det kan låta som desperata tider men man kommer in i en rutin och i vårt hushåll så använder vi nu under 6kl per månad och vår sista vatten räkning var R24.

Lotta H
En balja i duschen, kan användas till spolning av WC m m

Björn T
Kolla www.solarwave.se. Vi har tagit in det till Liberia.

Björn och Samiras tips
* Sätt våtservetter och handdesinfektion vid handfatet. Det räcker bra efter att man gjort nr1 på toaletten. Stoppa ner våtservetter och liten flaska handdesinfektion i handväskan också, eftersom hygienen i allmänhet och handhygienen i synnerhet lär bli sämre nu.
* Skölj grönsakerna i balja isf under rinnande vatten. Återanvänd sedan det vattnet till att t ex vattna blommor med.
* Skaffa tunnor/baljor och sätt under stuprörens mynningar för att samla upp det lilla regnvatten som eventuellt kommer nu i sommar.
* Använd inte toaletten som papperskorg, t ex för snytpapper eller hårtussar. Sätt STOP-lapp bredvid spolknappen så man tvingas tänka efter en extra gång innan man spolar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar