torsdag, oktober 15, 2009

Allesverloren på Stockholmsbesök
hos Britt & Janåke

Härom kvällen deltog vi i en mycket spännande vinprovning hos våra vänner Britt & Janåke Johansson på deras företag Janake Wine Group, en av Sveriges främsta vin- och spritimportörer. Hedersgäst och provningsledare var ingen mindre än deras vän sedan många år, sydafrikanen Danie Malan. Danie är ägare och vinmakare på berömda vingården Allesverloren Estate, beläget i distriktet Swartland några mil norr om Kapstaden. Sedan 1870 har gården gått i arv inom familjen Malan.

Många av er har säkert njutit av Allesverlorens fantastiska och prisbelönta viner som även i stor utsträckning finns tillgängliga på Systembolaget tack vare Janake Wine Group. Förutom dessa fick vi också prova flera äldre, spännande viner från Allesverloren som inte längre går att köpa. Provningen avslutades förstås med några olika årgångar av gårdens berömda och sagolikt goda portvin, eller Old Vintage/Fortified Wine som det kallas i Sydafrika.

Apropå portvinet berättade Danie att han för första gången drack ett portugisiskt portvin för tre år sedan! Han har alltid gjort sitt portvin efter eget huvud utan att försöka efterlikna det portugisiska. Han riktade också ett tack till EU för den utmärkta reklam det sydafrikanska portvinet fick för några år sedan, då sydafrikanerna förbjöds att kalla sitt vin för just portvin. Världsmarknaden drog slutsatsen att det sydafrikanska portvinet måste vara något alldeles extra eftersom EU och portugiserna var så rädda för konkurrensen, och sedan dess har försäljningen ökat dramatiskt.

Kvällen avslutades med en läcker buffé och många underbart goda viner ur det förnämliga sortimentet hos Janake Wine Group. Tack kära vänner för en smakrik, trevlig och inspirerande kväll!

1 kommentar:

  1. Deras Shiraz på Bolaget för 99kr är mycket prisvärd! Och 'portvinet' för 139kr för en helflaska är farligt god...

    SvaraRadera