måndag, oktober 05, 2009

Bankkonto i Sydafrika

Här kommer ett inlägg som initierats av vår flitige bloggläsare Samuel, som nyligen flyttat ner till Kapstaden med sin familj. Han har, precis som många av oss andra sydafrikasvenskar, upplevt att det inte är särskilt lätt att skaffa sig ett bankkonto. Samuel efterlyser ett inlägg om banker och bankkonton. Här kommer därför lite mer info baserat på våra egna upplevelser. Har du information och tips att bidra med är vi oerhört tacksamma för en kommentar till inlägget här under. Vet du inte hur man skriver en kommentar kan du läsa hur du ska göra här .

Först och främst kan vi konstatera att bankavgifterna är betydligt högre i Sydafrika än i Sverige. Här tar man ut en avgift för nästan varje kontorörelse, både köp, uttag (både i kassa och i bankomat), betalning av räkning och ibland även för insättningar. Dessutom betalar man en månadsavgift bara för att inneha kontot.

Om du inte har ett permanent uppehållstillstånd utan bara ett tidsbegränsat, får du dessutom inte tillgång till samma typ av bankkonto som sydafrikanerna har, och drabbas av ännu högre avgifter.

Vi lyckades, via en kontakt som tyvärr inte finns kvar på banken, faktiskt få ett konto för sydafrikaner på banken First National Bank (FNB), när vi köpte vårt hus för fem år sedan. Björn står för det kontot, som är ett s k Cheque Account och fungerar som ett vanligt lönekonto. Men när jag, Samira, ville ha ett konto ett år senare och vår kontakt hunnit sluta blev det stopp eftersom vi bara har tidsbegränsade visum som vi förnyar med några års mellanrum. Istället fick jag ett så kallat Non-Resident Account, som fungerar på samma sätt men med högre avgifter. Här finns det flera olika modeller för att ta betalt. Månadsavgiften varierar från R31,50-R90 beroende på hur många månatliga transaktioner man vill ska ingå eller ej. Transaktioner utöver de som ingår kostar R86 per styck om man gör dem på billigaste sätt, dvs över internet.

Så här ser avgifterna ut för ett checkkonto hos FNB om man har permanent uppehållstillstånd (ett Non-Resident Account är alltså generellt dyrare):

Månadsavgift: R25,50
Internetaccess: Ja, ingår
Internetbetald räkning: R7,20
Bankomatuttag R1000: R16,50
Uttag i bank: R23,50 + 1,10%
Kortköp i affär/restaurang: R5,00
Bankomatuttag i utlandet: R21,00
Årlig bankkortsavgift (VISA): R350,00

På plussidan kan nämnas att ränteläget är högre i Sydafrika än i Sverige. På ett sparkonto av typen Money Market Account är räntan i dagsläget mellan 2,30% och 5,40% (månadsavgift R11) beroende på sparbeloppets storlek.

Den som vill kan få ett SMS-meddelande till sin mobiltelefon varje gång något händer på kontot. Det är en bra trygghet att kunna kontrollera uttagen summa från kontot samtidigt som expediten i affären eller servitören på restaurangen drar summan från ditt kort. Felaktiga uttag upptäcker du direkt!

Själva har vi kommit fram till att det allra bästa för oss är att så långt det är möjligt istället använda våra svenska ICA-kort med Mastercard-funktion i Sydafrika. Det är det enda kortet utan valutakurspåslag eller uttagsavgifter vid användande utomlands, vare sig vid bankomatuttag eller inköp i affär eller på restaurang! Vi använder också kortet för att betala sydafrikanska räkningar i matbutikernas kassor, t ex på Pick n Pay & Woolworths. Smidigt och enkelt!

Här följer en lista på de största sydafrikanska bankerna. Du kan läsa mer på deras hemsidor.

FNB: www.fnb.co.za
Nedbank: www.nedbank.co.za
ABSA: www.absa.co.za
Standard Bank: www.standardbank.co.za



Tack för initiativet till inlägget, Samuel! Hoppas detta kunnat bidra till att hitta en lösning som passar dig och din familj.

4 kommentarer:

  1. Faaaan - vad ni är bra!
    Tack för mycket bra inlägg. Jag som tyvärr har just ett tidsbegränsat visum har ännu inte lyckats öppna ett konto. Bankerna kräver förutom absurd mycket dokument även ett "letter of recommendation" från banken i Sverige. Plus att en an bankerna berättade att det var faktiskt ingen idé att öppna ett sådant "utlänningskonto" eftersom det var för dyrt. Nordea tar ut 40 kr per uttag (det blir många små uttag eftersom jag har ingen lust att gå omkring med några tusen Rand kontant)plus valutatillägg. Efter råd från andra, och nu från er - blir det ett ICA-kort. Tänk att man ska se fördelarna med ett ICA-kort när man bor på andra sidan planeten...

    SvaraRadera
  2. Vi har lyckats starta någon typ av konto (min man rättare sagt) men det var JÄTTE bökigt! Massor med konstiga papper skulle dom ha. Vi fick buda ner kopior av elfakturor och telefonfakturor samt ett intyg från makens arbete och om jag inte minns fel även ett kontoutdrag från vår bank i Sverige. Trots detta så lyckades vi inte öppna kontot vid det tillfället. Bristande information från banken. Väldigt irriterande. Nu har det löst sig med hjälp av en god vän i Sydafrika (sydafrikan). Men som sagt, lätt är det inte.
    Kanske läge för oss att ta med ICA kortet när vi flyttar ner.
    Tack för info!
    Lite nyfiken på denna Samuel som flyttat ner! Kan ni inte förmedla en kontakt mellan oss?
    Han kan ju tex. kontakta mig via min blogg om han vill.
    taby-kapstaden.blogspot.com

    SvaraRadera
  3. Hej Gabriella,
    Du hittar Samuels blogg "West family" i blogglistan här nere till höger.

    SvaraRadera
  4. Jag är permanent residens. Jag har mitt konto på Nedbank och har en kontaktperson som heter Paddy. Jag tycket förvisso också att bankerna är nere är kass , men i mitt fall är kostnaderna försumbara jämfört med de nämnda.

    Genom att hålla minst 20.000 rand på ett långsiktigt konto gör jag uttag i kassan helt kostnadsfritt , dock max. 5.000 samma dag. Bankomatuttagen kostar ca 1%. Korttransaktioner är fria.

    Viktigt är att då man transfererar pengar till Sydafrika att man gör växlingen i Sverige , dvs skickar rand. Handelsbanken där jag är kund har en marginal på under 1 % mot riksbankens officiella kurs. De sydafrikanska bankerna tar uppåt 3 %.

    Jag var tidigare kund i Standard bank. Där tog man betalt för att ta emot pengar från utlandet. Det finns en del ytterligare jag skulle vilja säga om den banken , men jag avstår. Nedbank har aldrig tagit betalt och pengarna finns på kontot 2-3 bankdagar efter det den svenska banken skickar pengarna.

    Inte har sommaren kommit än , men en del fina dar har vi haft , men idag 17 grader , skurar och blåst. Fy 17 , lika dåligt som bankerna.

    Hälsningar Olle M

    SvaraRadera